Κόσμος

Νέο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη

19.10.2021 | 20:54 Eνσωμάτωση

Την ώρα που στην χώρα μας χαλαρώνουμε το πλαίσιο τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους , η πανδημία δείχνει ότι είναι ακόμη παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Ρωσία σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων με περισσότερους από 1000 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.

Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε “αργία” μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Σε καθεστώς lockdown επιστρέφει η Λετονία η χώρα της Ευρώπης με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων.

Η πανδημία σαρώνει την Ρωσία. Η χώρα καταγράφει σχεδόν 34.000 κρούσματα την ημέρα ενώ 1015 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοιού μέσα σε 24 ώρες. Αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για την χώρα. Τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές ασφυκτιούν από τους χιλιάδες ασθενείς ενώ οι αρχές σε μία προσπάθεια ανάσχεσης του νέου κύματος της πανδημίας κήρυξαν επίσημη αργία 15 ημερών χωρίς πάντως να μιλούν για νέο lockdown. Οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν να στείλουν υποχρεωτικά σε τηλε-εργασία το 30% του προσωπικού τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σοβαρά προβλήματα με τον κορωνοϊό αντιμετωπίζει και η Λετονία. Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη ανακοίνωσε νέο καθολικό lockdown ενός μήνα. Καταστήματα, εστιατόρια, σχολεία και χώροι ψυχαγωγίας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Η Λετονία καταγράφει καθημερινά περισσότερα από 2.300 κρούσματα ενώ ένας στους δύο πολίτες δεν έχει εμβολιαστεί.

Με τους εμβολιασμούς στην Γερμανία να παραμένουν “κολλημένοι” στο 68% και τα κρούσματα να είναι σταθερά πάνω από 6.500 ημερησίως η χώρα επιστρέφει στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου με την ανησυχία στις υγειονομικές αρχές να είναι διάχυτη.

Στη δίνη της πανδημίας επιστρέφει και η Μεγάλη Βρετανία. Περισσότερα από 49.000 είναι τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα ενώ 138.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο ιός μεταδίδεται κυρίως από παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μέσω των σχολείων και έδωσε το “πράσινο” φως για τον εμβολιασμό και αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Δραματική είναι η εικόνα και από το νοσοκομεία στη Ρουμανία, με την χώρα να κάνει σήμερα έκκληση για παροχή οξυγόνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 10.141 άνθρωποι νόσησαν και 261 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοιό μόνο εχθές.

Στην Βουλγαρία μόλις το 15% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 4.900 την ημέρα. Ξεπερνούν τους 200 οι νεκροί. Η Κυβέρνηση παρά τη νέα “έκρηξη” κρουσμάτων και θανάτων δεν σχεδιάζει την επαναφορά αυστηρών περιορισμών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/10/2021