Πολιτική

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία από την τριμερή σύνοδο

19.10.2021 | 19:54 Eνσωμάτωση

Τριπλό ράπισμα στην Τουρκία με σκληρά μηνύματα και αιχμηρή ρητορική για τις παράνομες ενέργειές της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Φατάχ Ελ Σίσι έστειλαν ηχηρά μηνύματα με την κοινή τους διακήρυξη.

Τόνισαν πως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή  και πως η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Χώρα ταραξίας η Τουρκία» δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ Ελ Σίσι τόνισε :«Επαναβεβαιώνουμε την στήριξή μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για μια δίκαιη ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο της Διεθνούς νομιμότητας».

Διπλό ράπισμα όμως δέχτηκε η Τουρκία και από τις ΗΠΑ  

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο για την Αμερικανική πολιτική στη Λιβύη που δίνει την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε οποιονδήποτε απειλεί την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει καμία χρηματοδοτική προσφορά για το τουρκικό αίτημα F-16.», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.

Πλήγμα για την Τουρκία και η νεότερη εξέλιξη από τις Βρυξέλλες

«Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον ΥΕ/ΑΕ Borrell και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας υπό το φως της απαράδεκτης συμπεριφοράς της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Η Άγκυρα διατηρώντας την ένταση στο Αιγαίο προχωρά σε άσκηση μεταξύ Λέσβου και Χίου στις 21 και 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του MEGA, Γιάννη Πρετεντέρη οι Τούρκοι κάνουν τα «στραβά μάτια» για την αποστρατικοποίηση της Λιβύης και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/10/2021