Κόσμος

Τρεις αστροναύτες θα παραμείνουν για 6 μήνες στον υπό κατασκευή κινέζικο σταθμό

16.10.2021 | 20:33 Eνσωμάτωση

Στον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό προσδέθηκε το σκάφος Σεντζού 13 -με επιβάτες τρεις αστροναύτες, δύο άντρες και μία γυναίκα. Το τριμελές πλήρωμα θα συνεχίσει τις εργασίες κατασκευής του σταθμού και θα παραμείνει εκεί για έξι μήνες.

Στέφθηκε με επιτυχία η εκτόξευση του πυραύλου Μεγάλη Πορεία που μετέφερε το σκάφος Σεντζού 13, το οποίο 4 ώρες μετά προσδέθηκε στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Τιάνγκονγκ, δηλαδή Ουράνιο Παλάτι.

Οι τρεις αστροναύτες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα, θα παραμείνουν στο διάστημα έξι μήνες και θα καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ των τριών μηνών.

Τα τρία μέλη του πληρώματος του Σεντζού 13 θα συνεχίσουν το έργο κατασκευής του διαστημικού σταθμού και θα παραμείνουν στον έναν από τους τρεις τομείς που είναι επιχειρησιακός με το όνομα Τιανχέ, δηλαδή Ουράνια Αρμονία.

Πρόκειται για την πέμπτη από τις συνολικά ένδεκα αποστολές, επανδρωμένες και μη, που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του διαστημικού σταθμού, ο οποίος προβλέπεται να τελειώσει σε περίπου 15 μήνες.

Οι τρεις αστροναύτες θα κάνουν δύο με τρεις εξόδους στο διάστημα για έλεγχο του εξοπλισμού ενώ με επιστημονικά πειράματα θα συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα προσαρμόζεται στον διαστημικό σταθμό.

Η 41χρονη Ουάνγκ Γιαπίνγκ είναι η δεύτερη κινέζα που κατακτά το διάστημα και το 2013, στη πρώτη αποστολή της, παρέδωσε μάθημα φυσικής απευθείας σε 60 εκατομμύρια μαθητές μέσω βιντεοσύνδεσης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/10/2021