Ελλάδα

Νέος σεισμός 6,3R- Ανάστατοι οι κάτοικοι του Λασιθίου

12.10.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Στους δρόμους οι κάτοικοι από τα 6,3R που ταρακούσαν την Κρήτη

Η γη της Κρήτης τρέμει και πάλι. Ο σεισμός ήταν, ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 8,2 χλμ. Σημειώθηκε 24 λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου. Ο σεισμός έγινε σε ένα κομμάτι του ελληνικού τόξου που βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου, κάτω από την Κρήτη. To Ελληνικό τόξο ξεκινά από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνώντας νότια της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο. Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος ήταν σχεδόν 10μ χιλιόμετρα ήταν η αιτία που ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά ευτυχώς σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή.

Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια που έγινε αισθητός ακόμα και στην Κύπρο, αλλά και στις Κυκλάδες. Υπήρξες προειδοποίηση για τσουνάμι και λίγες μόλις ώρες αργότερα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε ένα παλιρροΪκό κύμα μικρού ύψους.

Στις 12:32 με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου και 12,6 χλμ εστιακό βάθος, σημειώθηκε σεισμός μεγάθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή περιμένοντας τη δόνηση που θα εκτονώσει το σύστημα, και η οποία θα ξεπερνά τα πέντε ρίχτερ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/10/2021