Πολιτική

Νέο μπαράζ προκλήσεων – Κλιμακώνει τις εντάσεις η Άγκυρα

10.10.2021 | 13:16 Eνσωμάτωση

Η Τουρκία προβαίνει σε νέες προκλήσεις ενισχύοντας την ένταση στη Μεσόγειο και κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά σε Συρία και Λιβύη και με τις ΗΠΑ να γυρίζουν την πλάτη στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν, καταφεύγει ξανά σε ένα μπαράζ προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας με τον πολλαπλασιασμό των παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά και η ενεργοποίηση ξανά των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, υποστήριξε πως η Άγκυρα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο ως απάντηση στην προσπάθεια παραβίασης της τουρκικής, όπως είπε, υφαλοκρηπίδας. «Η Ελλάδα θέλησε να κάνει εκεί (Ανατολικά της Κρήτης) επιστημονικές έρευνες. Αλλά συμπεριέλαβε και ένα χιλιόμετρο της “υφαλοκρηπίδας μας”. Σκοπός τους δεν ήταν να κάνουν επιστημονικές έρευνες σε αυτό το ένα χιλιόμετρο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Απάντηση από την Ελλάδα και τον Νίκο Δένδια, ο οποίος υποστήριξε πως, «όσο η Τουρκία απειλεί τη χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, έχει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο απέναντι μας και ζητεί να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, κάνει επίκληση ενός παράνομου κι άκυρου μνημονίου για να δικαιολογήσει τις πράξεις της, προωθεί το επεκτατικό ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αγνοεί πλήρως θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα».

Η Άγκυρα φανερά εκνευρισμένη ψάχνει τώρα το αντίδοτο για τα ελληνικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra .Μετά τις απειλές για την προμήθεια και άλλων ρωσικών πυραύλων S- 400 προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τις ΗΠΑ για την αγορά σύγχρονων F-16.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε για την ένταση που προκαλεί η γειτονική χώρα.

«Ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν μας αφορά. Καθήκον μας και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας».

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση σχολίασε τα τεκτενόμενα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε επερώτηση του στη Βουλή ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντήσει για το κόστος δημιουργίας του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δήλωσε: «Η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό είχε επιλεγεί και από εμάς. Το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μία νέα εποχή στον τομέα των αεροναυτικών επιχειρήσεων».

Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Ορούτς Ρέις σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, βόρεια της Κύπρου.

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος με την διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης «Ευνομία» στην Ανατολική Μεσόγειο.  Κατά την συνεκπαίδευση, το προσωπικό των τεσσάρων χωρών εξασκήθηκε σε ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αντικειμένων, που περιλάμβαναν επιχειρήσεις επιφανείας, αεροπορικές επιχειρήσεις, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/10/2021