Κόσμος

Αυστρία – Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς

10.10.2021 | 13:15 Eνσωμάτωση

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, υπό το βάρος της προσωπικής εμπλοκής του στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα.

Το σκάνδαλο αφορά την περίοδο 2016 – 2018 και τη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων υπέρ του Συντηρητικού Κόμματος που δημοσιεύονταν σε συγκεκριμένη εφημερίδα, με αντάλλαγμα διαφημίσεις που πληρώνονταν με δημόσιο χρήμα, από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Κουρτς αρνείται τις κατηγορίες ως αβάσιμες, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2017 και το οδήγησε στην εξουσία τον επόμενο χρόνο, οπότε έγινε σε ηλικία 31 ετών ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο.

Μαζί με τον Κουρτς εμπλέκονται άλλα 9 άτομα και τρεις οργανισμοί, με κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία, ενώ έγιναν έρευνες στην καγκελαρία, υπουργεία καθώς και στα σπίτια συνεργατών του Κουρτς.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Κουρτς είπε ότι παραμένει στην ηγεσία των Συντηρητικών και πρότεινε για καγκελάριο τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο Κουρτς εξαναγκάστηκε σε αυτόν τον ελιγμό επειδή το κόμμα των Πρασίνων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, απείλησαν ότι θα την καταψηφίσουν στην πρόταση μομφής που ετοίμαζε η αντιπολίτευση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 10/10/2021