Οικονομία

«Βαρυχειμωνιά» για τις επιχειρήσεις που μένουν εκτός επιδότησης

09.10.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Η ενεργειακή κρίση δείχνει τα δόντια της και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μένουν εκτός της κρατικής επιδότησης.

Τα νοικοκυριά από την άλλη ψάχνουν με ποιο τρόπο θα ζεσταθούν φέτος το χειμώνα.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει πενταπλασιαστεί από τις αρχές του χρόνου με αποτέλεσμα να φουσκώνουν όχι μόνο οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου αλλά και του ρεύματος, καθώς πιέζεται προς τα πάνω το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση δηλώνει πάντως έτοιμη να επέμβει ξανά εάν χρειαστεί καθώς η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως θα διαρκέσει περισσότερο…

Τριπλό σχήμα επιδότησης

Σύμφωνα με το σχήμα των επιδοτήσεων όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης ενώ σχεδιάζεται να περάσει έκπτωση της τάξεως του 15% από τους παρόχους.

Αυτό σημαίνει πως μια τετραμελής οικογένεια η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για θέρμανση θα έπρεπε να πληρώσει τον Οκτώβριο 552€. Μετά την επιδότηση του τιμολογίου αλλά και επιδόματος επιδόματος ύψους 181 ευρώ. Ο λογαριασμός θα κατέβει στα 290 ευρώ.

Την επόμενη Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει πρεμιέρα αυξημένο κατά 37%. Αυξημένο όμως θα είναι φέτος και το επίδομα που θα λάβουν. Το ελάχιστο επίδομα φέτος ορίζεται στα 100 ευρώ -από 80 πέρυσι- ενώ το μέγιστο αυξάνεται στα 750 ευρώ από τα 650 € πέρυσι.

Aρκετοί είναι αυτοί που δεν θα βάλουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν και θα προτιμήσουν να χρησιμοποιήσουν το κλιματιστικό μόνο τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση είναι οριζόντια στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, ενώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση φθάσει τα 80 ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/10/2021