Οικονομία

Τριπλό ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση ύψους 500 εκατ. ευρώ

08.10.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Τριπλό δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας επιχειρεί να απλώσει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας πακέτο μέτρων ύψους 500 εκατ. €.

Διπλασιασμός στην επιδότηση ρεύματος, διεύρυνση των εισοδηματικών αλλά και των περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης και οριζόντια έκπτωση για το φυσικό αέριο είναι τα βασικά εργαλεία για να.. «ξεφουσκώσουν» οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Διπλασιάζεται η επιδότηση ρεύματος

Από 9€ το μήνα η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ανεβαίνει στα 18€ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Για τον Σεπτέμβριο η επιδότηση παραμένει στα 9€. Ενώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα είναι στα 24€ το μήνα.

Μια οικογένεια με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον Σεπτέμβριο πλήρωνε πριν τις αυξήσεις στο ρεύμα 66,99€, χωρίς την επιδότηση 88,86€. Με την επιδότηση των 9€ θα πληρώσει τελικά 68,68€. Θα επιβαρυνθεί μόλις με 1,69€, έναντι 21,87€)

Με διπλάσια επιδότηση ξεκινά ο Οκτώβριος χωρίς όμως να είναι σίγουρο αν θ αρκέσει για την κάλυψη του ύψους των αυξήσεων οι οποίες πέφτουν με ρυθμούς πυροβόλου στην αγορά .

Διπλή ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Ενισχυμένη θα είναι η επιδότηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Οι καταναλωτες θα μπορούν να επωφεληθούν μέσω του επιδόματος θέρμανσης, αρκεί να πληρούν τα νέα αυξημένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια: η αξία της ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο είναι έως τις 180.000€, από 130.000€, και για τους έγγαμους έως τις 300.000€, από 250.000€.

Παράλληλα με ανακοίνωση της η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ αναγγέλλει εκπτώσεις τουλάχιστον 15% για όλους τους παρόχους φυσικού αερίου. Με την έκπτωση αυτή να περνάει μόνο στους οικιακούς καταναλωτές.

«Ανοιχτό παράθυρο» για νέες επιδοτήσεις σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση στις τιμές ενέργειας αφήνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Την επόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει λίστα μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/10/2021