Κόσμος

Θρίλερ με πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ – Συγκρούστηκε με «άγνωστο» αντικείμενο

08.10.2021 | 20:42 Eνσωμάτωση

Πυρηνικό υποβρύχιο των Ηνωμένων Πολιτειών συγκρούστηκε με αντικείμενο που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητά του, στη Σινική θάλασσα. Το σύστημα κίνησης του υποβρυχίου παρέμεινε ανέπαφο, ωστόσο, τραυματίστηκαν, 15 ναύτες.

Το υποβρύχιο USS Connecticut συμμετείχε σε διεθνή ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα όταν ξαφνικά έγινε η σύγκρουση. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα με τί αντικείμενο συγκρούστηκε αλλά τραυματίστηκαν 15 Αμερικανοί ναύτες. Η μονάδα και οι χώροι πυρηνικής πρόωσης δεν επηρεάστηκαν και το υποβρύχιο παραμένει πλήρως λειτουργικό.

Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είναι ένας από τους πιο δυνατούς κρίκους του αμερικανικού στόλου. Ο αμερικανικός στόλος υποβρυχίων αποτελεί μία δύναμη άμεσης επίθεσης που εκτοξεύουν  βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι ένα από τα πολύ σημαντικά γρανάζια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Us connecticut κλάση Sea Wolf

Εντοπισμός και καταστροφή εχθρικών υποβρυχίων (Sub killer)
Μήκος 107,5 μέτρα
Εκτόπισμα 9.137 τόνοι πλήρους φορτίου
Πλήρωμα 15 αξιωματικοί 101 ναύτες. Οπλισμός 8 τορπιλοσωλήνες 26 ιντσών 50 τορπίλες και πύραυλοι κρουζ τόμαχοκ ή 100 νάρκες
Κόστισε 3 δις δολλάρια ανά μονάδα κάνοντας την συγκεκριμένη κλάση από τις πιο ακριβές συνολικά. Υπάρχουν 12 υποβρύχια αυτής της κλάσης που κόστισε συνολικά 33,6 δις δολλάρια

Το περιστατικό έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις στην περιοχή λόγω της πρόσφατης έντονης στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν. Σχεδόν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων 56 αεροσκαφών. Η κατάσταση κλιμακώθηκε δραματικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS μεταξύ Ουάσιγκτον, Καμπέρα και Λονδίνου φέρνοντας τις ΗΠΑ στην πίσω αυλή της Κίνας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/10/2021