Ελλάδα

Κωδικός «Ελευθερία» για τους εμβολιασμένους

07.10.2021 | 16:44 Eνσωμάτωση

Σε λιγότερο από 48 ώρες η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινά αποκλειστικά και μόνο για τους εμβολιασμένους.

Για ελευθερία με ρίσκο μιλούν πάντως οι ειδικοί από την πλευρά τους.

«Να μην δώσουμε λάθος το μήνυμα ότι τέλειωσε η επιδημία κι επιστροφή στην κανονικότητα. Από σήμερα κλείνουν τραπέζι για την 26η Οκτωβρίου. Δεν θα πέφτει καρφίτσα» σημείωσε ο διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων να λειτουργήσει ως κίνητρο, για τους ανεμβολίαστους, που αυτομάτως θέτουν εαυτούς εκτός διασκέδασης.

«Δεν μπορείς να του λες εμβολιάσου αλλά δεν μπορείς να κυκλοφορείς από τις 12:00 ή τη 01:00 μέχρι τις 06:00. Δικαιούνται οι εμβολιασμένοι να έχουν μια ελευθερία κινήσεων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Χτες η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 15.000 νεκρών με το επιδημιολογικό αποτύπωμα των νέων μέτρων να αναμένεται σε 15 μέρες. «Οι 15 μέρες ίσως είναι πολλές και βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Πιθανός ακόμη και διπλασιασμός κρουσμάτων» ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Τα μέτρα θα ισχύσουν ως έχουν στους μεικτούς χώρους ενώ στις κόκκινες περιοχές δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα. Για αλαλούμ στα νυχτερινά κέντρα με εμβολιασμένους και μη μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης. «Θα δούμε περισσότερα κρούσματα και περισσότερους θανάτους γιατί με 40% ανεμβολίαστους δεν υπάρχει καμία σοβαρή προστασία» σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Την ίδια ώρα, οι καταστηματάρχες που επιλέξουν να δέχονται μόνο με εμβολιασμένους καλούνται να δουλέψουν με σχεδόν τους μισούς δυνητικά πελάτες τους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς «χάνεται σχεδόν το 50% των δυνητικών πελατών μας που θα είναι ανεμβολίαστοι».

Επτά τμήματα κλειστά στα σχολεία

Τα σχολεία άνοιξαν αλλά τα κρούσματα μειώθηκαν παρά το γεγονός πως μόνο την τελευταία εβδομάδα 4.211 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

«Είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά τον Σεπτέμβριο από ότι τον Αύγουστο. Περίπου 14.000 τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Αύγουστο που είχαμε 17.000» υποστήριξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Από τα συνολικά 80.000 τμήματα στην επικράτεια, μόλις 7 τμήματα παραμένουν κλειστά με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται εκεί όπου οι γονείς παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Έρχεται η τρίτη δόση για όλους

Λίγες ημέρες μετά την έγκριση του EMA για την τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, έρχεται η έγκριση και στην Ελλάδα.

Οι ειδικοί έχουν ήδη συνεδριάσει και έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό για το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία του εμβολιασμού για την τρίτη αναμνηστική δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια τύπου mRNA.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η τρίτη δόση θα μπορεί να χορηγηθεί μόλις συμπληρωθούν οι έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/10/2021