Κόσμος

Σκηνικό έντασης στήνει ο Ερντογάν με 3 πολεμικά πλοία να στήνουν «φραγμό»

07.10.2021 | 18:19 Eνσωμάτωση

Σκηνικό έντασης στήνει και πάλι ο Ερντογάν με 3 πολεμικά πλοία.

Είναι κινήσεις που Ελλάδα και Κύπρος μελετούν από την πρώτη στιγμή που τα πλοία της Τουρκίας μπήκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού ίσως ο Ερντογάν σχεδιάσει να τραβήξει στα άκρα την ένταση.

Τα τουρκικά πλοία, δύο φρεγάτες και μία κορβέτα, μπήκαν στην περιοχή που έχει δεσμευθεί για έρευνες του Nautical Geo, και δεν αφήνουν τίποτα να πλησιάσει. Το ίδιο το πλοίο είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού Λάρνακας και ετοιμάζει τι επόμενες κινήσεις του σε συνεννόηση με την Κύπρο.

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι, αφού σε κοντινή αποσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία με αεροσκάφη από την Ελλάδα και την Γαλλία να πετούν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Νavtex.

Στα κοινωνικά δίκτυα ρίχνοντας λάδι στην φωτιά Τούρκοι δημοσιεύουν και φωτογραφίες από την μεταφορά αρμάτων στα Κατεχόμενα.

Οι κινήσεις του σουλτάνου πλέον είναι εντελώς απρόβλεπτες αφού η εσωτερική πίεση μεγαλώνει και ο Ερντογάν ψάχνει τρόπο να αλλάξει την ατζέντα .

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πλέον ανοιχτά πως η υγεία του Ερντογάν έχει γίνει πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα του Foreign Policy που ανέφερε πως «μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως ήταν αναμενόμενο ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές. Και ενώ οι διπλωμάτες κρατούν μυστικό το περιεχόμενο και τους τόνους χαμηλά ο Χουλουσί Ακάρ ξανακατηγορησε την Ελλάδα πως προσπάθησε να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια μακριά από την Κρήτη ενώ ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε την «Γαλάζια Πατρίδα» κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση δείχνει πως οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί δείχνουν πτώση του Ερντογάν. Συγκεκριμένα, το κόμμα του έχασε 3,4% μονάδες.

Στον τουρκικό Τύπο σημειώθηκαν διαμαρτυρίες για τη μετάβαση του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στις Οινούσσες, μετά την άσκηση Παρμενίωνας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/10/2021