Κόσμος

Facebook – Πανάκριβη η διακοπή λειτουργίας του – Χάθηκαν δισεκατομμύρια σε 7 ώρες

05.10.2021 | 20:02 Eνσωμάτωση

Για περισσότερες από 6 ώρες παρέμειναν «νεκρές» οι πλατφόρμες του Facebook, του Instagram και του WhatsApp δημιουργώντας τεράστια προβλήματα επικοινωνίας αλλά και εργασίας σε δισεκατομμύρια χρήστες.

Για περισσότερες από 6 ώρες το τεχνολογικό οικοσύστημα του Facebook ήταν νεκρό. Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια χρήστες που βασίζουν τις επικοινωνίες αλλά και την εργασία τους στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μηνύματα σφάλματος.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, ο τεχνολογικός κολοσσός του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήρθε αντιμέτωπος με ένα τόσο γενικευμένο blackout. Περισσότερες από 10 εκατομμύρια ήταν οι αναφορές σφάλματος που στάλθηκαν από τους χρήστες, ρεκόρ στα τεχνολογικά χρονικά σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η εταιρεία επίσημα κάνει λόγο για πρόβλημα τεχνικής φύσεως το οποίο ουσιαστικά άφηνε μετέωρο το αίτημα των χρηστών για χρήση των υπηρεσιών του Facebook. Τα αμερικανικά δίκτυα σημειώνουν πως η μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση του προβλήματος οφείλεται και στο γεγονός πως ούτε οι ίδιοι οι τεχνικοί της εταιρείας είχαν πρόσβαση στο σύστημα ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που δεν μπορούσαν καν να μπουν στις εγκαταστάσεις καθώς είχαν ακυρωθεί οι κάρτες τους.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μόλις η βλάβη αποκαταστάθηκε, ζήτησε με μία λιτή ανάρτηση συγγνώμη.

«Το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger επανέρχονται σταδιακά. Λυπάμαι για την σημερινή διακοπή – ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε», δήλωσε.

Η πολύωρη διακοπή στις υπηρεσίες του Facebook δεν είναι πρωτοφανής, το 2019 η σελίδα της εταιρείας είχε “πέσει” για 14 ώρες. Η παράλληλη πτώση όμως όλων των εφαρμογών που ανήκουν στο Facebook προκάλεσε ανησυχία για μία πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση.

«Φαίνεται πως το πρόβλημα πιθανότατα βρίσκεται βαθύτερα, στο πρωτόκολλο BGP το οποίο είναι βασικό δομικό στοιχείο πλοήγησης στο διαδίκτυο», ανέφερε ο αναλυτής Acronics Κάντιντ Γουέστ.

Το πλήγμα που υπέστη το Facebook δεν ήταν μόνο τεχνικό. Η εταιρεία με βάση τα επίσημα στοιχεία χάνει 330 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από διαφημιστικά έσοδα. Η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού κατρακύλησε και μέσα σε μερικές ώρες κατέγραψε απώλειες 4,9%. Το πιο βαρύ τίμημα πλήρωσε ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως μέσα σε μία ημέρα έχασε 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

Εκτός από τα τεχνικά ζητήματα το Facebook έχει να αντιμετωπίσει και νέο σκάνδαλο από τις καταγγελίες της Φράσνις Χέγκεν, πρώην εργαζόμενης για δύο χρόνια στην εταιρεία. Η Χέγκεν καταγγέλλει πως οι πολιτικές ασφαλείας σε όλες τις πλατφόρμες του τεχνολογικού κολοσσού είναι διάτρητες και επικίνδυνες και πως μοναδικός υπεύθυνος είναι ο ιδρυτής της.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα επειδή πιστεύω πως τα προϊόντα του Facebook βλάπτουν παιδιά, εντείνουν τον διχασμό και αποδυναμώνουν την δημοκρατία μας», σημείωσε ο πληροφοριοδότης Φράνσις Χέγκεν.

Οι καταγγελίες αλλά και οι εκατοντάδες σελίδες με πειστήρια που η ίδια έδωσε στην Washington Post την έφεραν σήμερα να καταθέτει ενώπιον ειδικής επιτροπής της Γερουσίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/10/2021