Ελλάδα

Θεσσαλονίκη – Σοκαριστικές καταθέσεις από τα θύματα της φασιστικής επίθεσης στο ΕΠΑΛ Ευόσμου – Ποιες ομάδες εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

04.10.2021 | 17:06 Eνσωμάτωση

Τι και αν η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση; Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια πολυχώρου με πυροτεχνήματα πέρασαν απαρατήρητα από τις Αρχές αν και έγιναν μέρα μεσημέρι.

Την ίδια ώρα, το μεσημέρι της Κυριακής, ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν αφισοκολλήσεις στην περιοχή της Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.

Τέσσερις τραυματίστηκαν, ο ένας στο κεφάλι ενώ έγιναν τουλάχιστον 14 προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη οι ακροδεξιές ομάδες φυτρώνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας βρίσκονται επτά ακροδεξιές ομάδες. Το Ιερό Τάγμα, το Άρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως, ο Ιερός Λόχος 2012, οι Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης, η Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης, η Vanguard Hellas και ο πολιτιστικός σύλλογος Ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά αριθμούν 5.000 μέλη και υποστηρικτές.

Η εκκόλαψη του αβγού του φιδιού

Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, στη Θεσσαλονίκη κύριο ρόλο έχει και το «Ιερό Τάγμα». Πρόκειται για μια κλειστή ομάδα με φιλοναζιστικές τάσεις που προχώρησε σε καλέσματα και κινητοποιήσεις μετά τα επεισόδια στη Σταυρούπολη. Εχει δικό της προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα από τον Απρίλιο του 2020, ενώ έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ομάδες στην Αθήνα, στην Φλώρινα αλλά και στην Κύπρο. Επιπλέον υπάρχει και το «Αρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως», που όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά δημιουργήθηκε «σε μία περίοδο εμφανούς καθολικής Σήψεως και γενικής Διαλύσεως, μέσα από συντρίμμια καταστάσεων ερμαφροδίτων και αμφιρρόπων μεταξύ κατ’ ουσίαν ταυτίσεως με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του σηπογόνου Συστήματος»! Τα μέλη τους είναι οπαδοί του «φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών».

Επίσης στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» που δημιουργήθηκαν το 2016 και είχαν επαφή εκτός από την αθηναϊκή Combat-18 και με την ΑΜΕ («Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»), που προχωρούσαν σε δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν τότε δημοσιοποιήσει κείμενο που ανέφεραν «χαιρετίζουμε με το δεξί καθαρό χέρι ψηλά τους ΑΜΕ και τους ενημερώνουμε ότι οι ΑΕΘ είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή». Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και η «Vangurad Hellas», η οποία εμφανίστηκε σε κινητοποιήσεις κατά της Συνθήκης των Πρεσπών. Τέλος, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. είναι «πολιτιστικός σύλλογος» με έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με περίπου 800 μέλη στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία ερευνά την άμεση ή έμμεση σχέση που έχουν συγκεκριμένες ακροδεξιές ομάδες με τα γεγονότα και την έκρηξη βίας στις σχολικές μονάδες της Σταυρούπολης και του Εύοσμου.

Την ίδια ώρα, το δικαστήριο για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ αναβλήθηκε λόγω έλλειψης μαρτύρων.

Ο πατέρας ενός εκ των συλληφθέντων είναι κάθετος πως τα παιδιά του δεν ήταν στο σημείο αλλά ούτε και ανήκει στην Χρυσή Αυγή.

Σύλληψη Χρυσαυγίτη για τα επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο

Ένας 30χρονος συνελήφθη στα Άνω Λιόσια για τα επεισόδια στο Ν. Ηράκλειο. Το ναζιστικό τατουάζ οδήγησε στην ταυτοποίησή του, στη μοναδική σύλληψη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για την επίθεση που δέχθηκαν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το απόγευμα της Κυριακής.

Περίπου 15 άτομα, μαυροφορεμένα, χωρίς διακριτικά εμφανίστηκαν στο σημείο που πραγματοποιούνταν εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, και με καταδρομικό τρόπο επιτέθηκαν σε κόσμο που είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να τραυματιστούν.

Ο 30χρονος φέρεται να ομολόγησε πως είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και είχε συμμετοχή στα επεισόδια, ενώ η αστυνομία τον είχε συλλάβει πριν από δύο χρόνια στην Καλλιθέα για επίθεση και είχε προσαχθεί και μετά τη συμμετοχή του σε πορεία αντιεμβολιαστών.

Οι φωτογραφίες & τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη Θεσσαλονίκη:

   

Σοκαριστικοί διάλογοι

  

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/10/2021