Κόσμος

Οι ευρωπαίοι εξετάζουν επιδοτήσεις για το ακριβό ρεύμα

03.10.2021 | 13:37 Eνσωμάτωση

Ένα εργαλείο επιλογών μεταξύ των οποίων και επιδοτήσεις θα προτείνει αύριο η Κομισιόν στους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας

Ειδικότερα, η συζήτηση για το ακριβό ρεύμα θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, διότι τα κράτη της ΕΕ σχεδιάζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2022 και θέλουν να ξέρουν τι θα πληρώσουν.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters, η Κομισιόν θα προτείνει μεταξύ άλλων επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις ειδικά για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η αστάθεια στις τιμές.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια φημολογία ότι η απόφαση των Ευρωπαίων να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποσύροντας τα ορυκτά καύσιμα ευθύνεται για αυτή την ακρίβεια.

Εάν είχαμε ρεύμα από ηλιακή ή αιολική ενέργεια τώρα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα διότι δεν μπορεί να ακριβύνει ο ήλιος ή ο αέρας. Συνεπώς, οι Βρυξέλλες ζητούν άμεση μετάβαση στις ΑΠΕ για να μην εξαρτάται η Ευρώπη από κανέναν, όπως πχ από τη Ρωσία από την οποία εισάγουμε το μεγαλύτερο ποσοστό πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέλος, μια ομάδα ευρωβουλευτών την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την Κομισιόν να ερευνήσει τι ρόλο έχει παίξει η ρωσική Gazprom στην αύξηση τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/10/2021