Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Παραλίγο ατύχημα με τουρκικό μαχητικό F-16 – Απειλές από την Άγκυρα για θερμό επεισόδιο

03.10.2021 | 12:55 Eνσωμάτωση

Παραλίγο ατύχημα σε αερομαχία το πρωί της Πέμπτης ήρθε να θυμίσει σε όλους τον άδικο χαμό του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη σε ανάλογο περιστατικό το 2006, αλλά και το επικίνδυνο σημείο στο οποίο έχει φτάσει για μια ακόμη φορά η τουρκική προκλητικότητα.

Στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης τουρκικά μαχητικά, μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ την ίδια ώρα απογειώθηκε ένα αντίστοιχο ελληνικό ζευγάρι μαχητικών F-16. Τα ελληνικά μαχητικά αναχαίτισαν τα τούρκικα ωστόσο, τα τούρκικα μαχητικά δεν υπάκουσαν στις εντολές με αποτέλεσμα να γίνει εμπλοκή.

Το νούμερο δύο του τουρκικού σχηματισμού σε μια προσπάθεια να «σπάσει» το κλείδωμα στα σκοπευτικά που είχε υποστεί ο αρχηγός του, βούτηξε μπροστά από το ελληνικό μαχητικό που τον καταδίωκε περνώντας στα 30 μέτρα.

Η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός των Ελλήνων χειριστών απέτρεψε ένα ατύχημα με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απειλεί Ελλάδα και Κύπρο με επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, από το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo για τον ΕastΜed.

Με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά η Αθήνα.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν

Στην Άγκυρα πάντως ο Σουλτάνος επανήλθε στη προκλητική ρητορική.

Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο διερευνητικών που ορίστηκαν για τις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα.

Νέα παράνομη τουρκική NAVTEX στην περιοχή ερευνών του Nautical Geo

Η Τουρκία προκειμένου να παρεμποδίσει τον πλου και τις μετρήσεις από το Nautical Geo προχωρά σε δέσμευση περιοχής και ναυτικές ασκήσεις. Η δέσμευση περιοχής με παράνομη NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας μετά και την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προχωρά σε κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει και η αυριανή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Κύπριο ομόλογό του.

Επίσκεψη Φραγκογιάννη στη Λιβύη

Σήμερα πραγματοποιείται επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, στη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Φραγκογιάννης μεταβαίνει στη Λιβύη όπου θα βρίσκεται και αύριο, σε μια κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα στη χώρα όπου συμφέροντα έχουν Γαλλία και Τουρκία. Η Αθήνα έχει το στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε να μην πέσει έρμαιο εξαρτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον κ. Φραγκογιάννη συνοδεύει και κλιμάκιο Ελλήνων επιχειρηματιών.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/10/2021