Κόσμος

Λα Πάλμα – Πύρινες φλόγες στη θάλασσα μετά από έκρηξη ηφαιστείου

01.10.2021 | 13:27 Eνσωμάτωση

Δέος προκαλεί η κάθοδος προς τον ωκεανό, της λάβας που εκτοξεύει το ηφαίστειο στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα. Στη Χαβάη των Ηνωμένων Πολιτειών ξύπνησε το ηφαίστειο Κιλαουέα ενώ υδροστρόβιλος έπληξε την πόλη Κίελο στη βόρεια Γερμανία.

Ποτάμια πυρακτωμένης λάβας πέφτουν στον Ατλαντικό ωκεανό. Η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή που οι φλόγες αργούν να σβήσουν. Το νερό βράζει.

Οι φόβοι των ειδικών για εκρήξεις κατά τη μίξη της ηφαιστειακής μάζας με το νερό δεν επιβεβαιώθηκαν. Όμως υπάρχουν ακόμα ανησυχίες ότι τα αέρια που εκλύονται είναι τοξικά, αν και για την ώρα η ποιότητα της ατμόσφαιρας κρίνεται ικανοποιητική.

Το πύρινο ποτάμι αφήνει πίσω του την απόλυτη καταστροφή. Η λάβα που έπεσε στη δυτική ακτή της Λα Πάλμα σχημάτισε βράχο και μεγάλωσε το νησί με έκταση που ισούται με 25 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι ειδικοί λένε πως είναι αδύνατον να προσδιοριστεί η διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου, που ξεκίνησε πριν από 11 ημέρες.

Στη Χαβάη ξύπνησε και πάλι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο.

Το ηφαίστειο Κιλαουέα άρχισε να εκτοξεύει λάβα μετά από σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.  Σύμφωνα με τις αρχές η ενεργοποίηση του δεν απειλεί τους κατοίκους.

Στη Γερμανία, υδροστρόβιλος έπληξε την πόλη Κίελο στη γερμανική ακτή της Βαλτικής θάλασσας.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, την ώρα που αρκετοί κάτοικοι βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και αρκετοί ακόμη πιο ελαφρά.

Κάποιοι έπεσαν μέσα στο νερό, άλλοι παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους ή τραυματίστηκαν από ιπτάμενα αντικείμενα, ενώ πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/10/2021