Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Στις 6 Οκτωβρίου συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές

01.10.2021 | 12:54 Eνσωμάτωση

Με φόντο την ένταση των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο «πόλεμο» με τις navtex μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, καθώς και την ενόχληση της Τουρκίας για τη στρατηγική συμφωνία με τη Γαλλία, Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή τους να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν γνωστό πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η τελευταία συνάντηση επί τουρκικού εδάφους είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρόντος του Ιμπραήμ Καλίν, του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, στη συνάντηση είχε μετάσχει και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Σάμο

Τη νέα κλειστή δομή υποδοχής μεταναστών και προσφύγων επισκέπτεται σήμερα στη Σάμο ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού όπου οι συνθήκες διαβίωσης δεν έχουν καμια σχέση με τις εικόνες που έχουμε δει στο παρελθόν.

Το είπαμε, το κάναμε. Η δομή της ντροπής κλείνει, τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα για τη Σάμο.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει σύνορα και η Ευρωπη έχει σύνορα τα οποία έχουμε υποχρέωση να τα φυλάμε και πως έχουμε συντρίψει τα κυκλώματα των διακινητών που εκμεταλλεύονταν τον ανθρώπινο πόνο.

Τόνισε επίσης ότι το πρόβλημα είνα βαθύτατα ευρωπαϊκό και επανέλαβε την αναγκη για ένα νέο κοινό συμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/10/2021