Υγεία

Κορωνοϊός – «Καζάνι» που βράζει η βόρεια Ελλάδα

01.10.2021 | 13:01 Eνσωμάτωση

Σε μίνι λοκντάουν βρίσκεται από το πρωί και για μια εβδομάδα,η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και το Κιλκίς.

Η πόλη βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση με τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν πληρότητα που αγγίζει το 90%.

Σε μίνι lockdown από σήμερα το πρωί στις 6:00 και έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου μπήκαν: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική.

Όπως αναφέρει η κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, «όλη η βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στην βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από ο 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1/3 κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες οι ΜΕΘ στην βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% που θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί.»

Χωρισμένη στα… δύο είναι εμβολιαστικά και επιδημιολογικά η χώρα. Με την βόρεια Ελλάδα να θυμίζει και πάλι καζάνι που «βράζει».

Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, δήλωσε ότι ««χθες τελειώσαμε όχι μόνο με εισαγωγές από την Θεσσαλονίκη έκλεισε αλλά πήραμε και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών, τα οποία γεμίζουν σιγά –σιγά. Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας είναι το όριο, τα 4 μεγάλα νοσοκομεία.»

Στη Νότια Ελλάδα, η κατάσταση για την ώρα, είναι διαχειρίσιμη! Στην Αττική έχει εμβολιστεί το 61,2% του πληθυσμού.

«Καμπανάκι» για ανεμβολίαστους 60αρηδες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους πενηντάρηδες και τους εξηντάρηδες που παραμένουν ανεμβολίαστοι κρούουν οι ειδικοί.

Η Βάνα Παπαπευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δήλωσε : « οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή στη ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με άτομα ίδιας ηλικίας, που έχουν πλήρως εμβολιαστεί.»

Αντιγριπικό εμβόλιο – Αρχίζει η συνταγογράφηση

Σήμερα ξεκινά η συνταγογράφηση από τους γιατρούς για το εμβόλιο της γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο βρίσκεται ήδη στα ράφια των φαρμακείων, καθώς έχουν ήδη παραληφθεί 1,7 εκατ. δόσεις.

Κρίσιμη η επερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα εορταστεί ο πολιούχος της πόλης, Αγ. Δημήτριος και η 28η Οκτωβρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/10/2021