Πολιτική

Χαιρετίζει τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας το State Department

29.09.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

48 ώρες μετα την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, την κίνηση των δύο χωρών χαιρέτισε και το State Department.

Οι φρεγάτες BELHARRA αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έναντι της Τουρκίας με τον αέρα της γαλλικής συμφωνίας Μητσοτάκη – Μακρόν να δίνει ώθηση και στην συζήτηση για το ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα.

Αποκτήσαμε τα καλύτερα πολεμικά στην καλύτερη δυνατή τιμή ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας η οποία πιστεύω αποτελεί μια εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα. Ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» σημείωσε.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί και πρέπει σιγά σιγά να βει αυτό το βηματισμό η Ευρώπη» απάντησε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Τη συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας ισχυροποιεί και η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης ή εισβολής ακόμη και κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Με το άρθρο 2 της συμφωνίας ουσιαστικά να φωτογραφίζει σαφώς την Τουρκία ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναδεικνύει και το θολό σημείο του τι θεωρείται επικράτεια ενός κράτους σε σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

«Η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αμερικανικός παράγοντας χαιρέτισε την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό» σημειώνει το State Department.

Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

«Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κι ενώ μόλις προχθές ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πενταετή ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για επ’ αόριστον ανανέωση.

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για πιθανές ανανεώσεις της Συμφωνίας Αμοιβαία Αμυντικής Συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ’ αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department.

Σε υψηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. «Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι “λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο”» τονίζει, ενώ το ΚΚΕ αναφέρει πως «πρόκειται για συμφωνίες και εξοπλισμούς απόλυτα ενταγμένους στα επιθετικά σχέδια των ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή».

«Πρόβα» αποτροπής στον Έβρο

Στον Έβρο ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση της άσκησης «Παρμενιών» με τις Ένοπλες Δυνάμεις να στέλνουν σήμα αποτροπής στα σύνορα με την Τουρκία.

Στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα σώματα του στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και από το ΠΝ στο Αιγαίο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/09/2021