Κόσμος

Ισπανία – Μεγαλώνει η ανησυχία για την ηφαιστειακή έκρηξη στη Λα Πάλμα

29.09.2021 | 20:30 Eνσωμάτωση

Πρωτόγνωρες εικόνες στη Λα Πάλμα των Καναρίων νησιών, όπου η λάβα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα χύνεται στη θάλασσα.

Το πυρακτωμένο ποτάμι λάβας που εδώ και δέκα ημέρες βγαίνει από τα έγκατα της γης στη Λα Πάλμα, έφτασε εχθές το βράδυ στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Υλικά με θερμοκρασία που ξεπερνά τους 1.000 βαθμούς μπαίνουν στο νερό της θάλασσας δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς η άμεση ψύξη της λάβας απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα μικροσωματίδια που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Οι Αρχές στο νησί του αρχιπελάγους των Καναρίων έχουν δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας αρκετών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο και η περιοχή έχει πλήρως εκκενωθεί.

Η είσοδος της λάβας στη θάλασσα καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταπίνει τα σπίτια τους.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιμένουν να παραμένουν στο νησί και να απολαμβάνουν τη θάλασσα παρά την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το νησί 85.000 κατοίκων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η λάβα έχει μέχρι τώρα καταστρέψει 656 κτίρια και έχει καλύψει περισσότερα από 2.600 στρέμματα γης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/09/2021