Πολιτική

Ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ με ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία

25.09.2021 | 12:54 Eνσωμάτωση

Την απειλή πολέμου της Άγκυρας, το casus belli, έφερε στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, επιδιώκοντας την ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να μην επαναληφθούν όσα έγιναν το 2020 στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα παντού.

Αποδοκίμασε τις ενέργειες της Τουρκίας και στο κυπριακό επαναλαμβάνοντας ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη.

Επιπλέον μίλησε εκτενώς για την κλιματική κρίση και τις πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι την Ελλάδα, είπε ότι ο στόχος της απολιγνιτοποίησης είναι τώρα πιθανόν για το 2025, ενώ για την πανδημία τόνισε ότι η Ευρώπη πρωτοστάτησε ποικιλοτρόπως.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και συζήτησαν για τις επενδύσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη όπου απασχολούνται νέοι Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι είχαν φύγει στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Προβληματισμός στην Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Άγκυρα, ύστερα από τις αρνήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα νιώθει την Ουάσιγκτον να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από αυτή, κάτι που δημιουργεί δυσφορία στον Λευκό Παλάτι και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/09/2021