Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι – Διεκόπη για τις 30/09 η δίκη – Δεν εμφανίστηκε η κατηγορούμενη στο δικαστήριο – Με λευκή μάσκα, καπέλο & γάντια η Ιωάννα

15.09.2021 | 12:55 Eνσωμάτωση

«Πάγωσε» όλη η Ελλάδα με την εικόνα της Ιωάννας την ώρα που έμπαινε στα δικαστήρια. Φορούσε άσπρη μάσκα, λευκό καπέλο και γάντια, ενώ περπατούσε με δυσκολία και τη βοηθούσαν οι δικηγόροι της να ανέβει τα σκαλοπάτια. Έφτασε στα δικαστήρια λίγο μετά τις 9.00 για να παρευρεθεί στη δίκη της 36χρονης που της έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο και το σώμα. Κατά την είσοδό της, κόσμος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο χειροκροτούσε και της φώναζε μπράβο. Μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, η Ιωάννα πήρε τη θέση της, έχοντας συνεχώς στο πλευρό της τη μητέρα της.

Ώρα εννέα το πρωί και η Ιωάννα Παλιοσπύρου φθάνει στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η εικόνα της συγκλονίζει. Η Ιωάννα φορά μία ειδική άσπρη μάσκα, ένα λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της.

Περπατά με δυσκολία. Με αργό βήμα και υποβασταζόμενη από τους δικηγόρους της.

Ανεβαίνει τα σκαλοπάτια του Πρωτοδικείου. Σταματά και κοιτάζει πίσω της που είναι η μητέρα της. Περνώντας το κατώφλι του δικαστηρίου κάποιοι φωνάζουν μπράβο για τη δύναμη ψυχής που διαθέτει προκειμένου να παραβρεθεί στη δίκη. Κάτι που της είχαν απαγορεύσει οι γιατροί που την παρακολουθούν.

Η Ιωάννα δεν είπε κάτι στους δημοσιογράφους όμως η ματιά της μιλούσε. Γνωρίζει ότι θα ξυπνήσει ο εφιάλτης που έζησε μέσα στην δικαστική αίθουσα πριν από περίπου 16 μήνες.

Κατηγορούμενη μία 37χρονη που είναι προφυλακισμένη και δεν επιθυμούσε σήμερα να δώσει το παρών στη δίκη. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιωάννα. Σύμφωνα με δήλωσή της που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μεταγενέστερο στάδιο της δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Σάκης Κεχαγιόγλου την προσέγγισε για να της μιλήσει. Ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο θύμα, ζητώντας της να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς θα κάνει απλώς τη δουλειά του, ως υπερασπιστής της κατηγορουμένης.

Ήταν 20 Μαΐου του 2020 όταν μία μαυροφορεμένη γυναίκα είχε στήσει καρτέρι στα σκαλιά της πολυκατοικίας όπου εργαζόταν η Ιωάννα. Μόλις η κοπέλα εμφανίστηκε και κινήθηκε προς το ασανσέρ, τότε η άλλη γυναίκα πετάχτηκε μπροστά της, της πέταξε το οξύ στο πρόσωπο και τράπηκε σε φυγή.

Χρειάστηκαν 22 ημέρες προκειμένου οι αρχές να εντοπίσουν την 37χρονη.

Διεκόπη η δίκη για τις 30 Σεπτεμβρίου

Για τις 30 Σεπτεμβρίου διέκοψε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας τη δίκη της υπόθεσης της επίθεσης με το βιτριόλι προκειμένου απρόσκοπτα να ξεκινήσει η διαδικασία.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ιωάννα, θύμα της σφοδρής επίθεσης, η οποία δήλωσε τα στοιχεία της και αμέσως μετά η διαδικασία διεκόπη. Μάλιστα, μετά το τέλος της διαδικασίας η Ιωάννα προέβη σε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας την δράστιδα «ψυχρή και δειλή» επειδή απουσίαζε από το δικαστήριο.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το αίτημα είχε υποβάλει ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκης, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων, δεδομένου ότι πριν απ’ όλους θα πρέπει να εξεταστεί το θύμα που στον κατάλογο ήταν πέμπτο στη σειρά.

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και μετά την παρουσία του θύματος, διέκοψε. Έτσι, η κατάθεση της Ιωάννας θα ξεκινήσει απρόσκοπτα κατά την επόμενη συνεδρίαση.

Κατά τη διαδικασία, αναγνώστηκαν τα ονόματα και των 34 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή πρότεινε ακόμη πέντε μάρτυρες, κυρίως επιστήμονες. Τέλος, η υπεράσπιση ανέφερε ότι σκοπεύει σε μεταγενέστερο στάδιο να προσκομίσει κι αυτή τον κατάλογο των μαρτύρων υπεράσπισης.

«Απέδειξε πόσο δειλή και ψυχρή είναι»

Βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, η Ιωάννα ρωτήθηκε για την απουσία της 37χρονης από τη δίκη, λέγοντας: «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι».

Η δήλωση του δικηγόρου της 37χρονης, Σάκη Κεχαγιόγλου

«Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο» δήλωσε ο δικηγόρος της 37χρονης Έφης, Σάκης Κεχαγιόγλου. Όπως είπε, εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους της.

Ακόμη ανέφερε: «Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία. Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.

» Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την  άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς το νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε ότι η Ιωάννα τού είπε ότι δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. «Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει τη διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπεράσπιση. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για το ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον αν η εντολέας του θα ζητήσει συγνώμη από την Ιωάννα, είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/09/2021