Ελλάδα

Κορωνοϊός – Νέο τοπίο για τους ανεμβολίαστους – Τι αλλάζει από Δευτέρα

10.09.2021 | 18:12 Eνσωμάτωση

Λίγο πριν το σχολικό κουδούνι της Δευτέρας, οι επιστήμονες ανησυχούν για έξαρση κρουσμάτων καθώς ήδη η διασπορά στα παιδιά είναι μεγάλη.

Ο φόβος είναι πως τα παιδιά θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές, μεταφέροντας κρούσματα από το σπίτι στο σχολείο και από το σχόλιο στο σπίτι. Στην κυβέρνηση αν και λένε πως φέτος δε θα κλείνουν τμήματα αν δε νοσήσει το 50% και ένας μαθητής, ήδη μελετούν το plan b.

Για να μην έρθουν τα χειρότερα, λύση είναι ο εμβολιασμός.

Η κυβέρνηση μελετάει ήδη κίνητρα για τους εμβολιασμούς, μεταξύ των οποίων η δωροκάρτα ή τα δωρεάν δεδομένα στα κινητά. Οι ειδικοί όμως ανησυχούν πως ίσως να είναι ήδη αργά.

Οι μαθητές θα κάνουν self-tests δύο φορές την εβδομάδα, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.

Οι εργαζόμενοι από την άλλη που είναι ανεμβολίαστοι, από τις 13 Σεπτεμβρίου θα χρειαστεί να κάνουν ένα ή δύο τεστ ανάλογα με το πού δουλεύουν. Σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κόστος 20 ευρώ την εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα απαγορεύεται και η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των καφέ και των εστιατορίων στους ανεμβολίαστους.

Την ίδια άρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αφού εντοπίστηκε στο 99,22% των κρουσμάτων.

Οι φαρμακευτικές εντείνουν την προσπάθεια για νέα εμβόλια και η Moderna ετοιμάζει μονοδοσικό εμβόλιο που θα καλύπτει την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού και την γρίπη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 10/09/2021