Κόσμος

Αφγανιστάν – Καταζητούμενοι από τις ΗΠΑ έγιναν υπουργοί των Ταλιμπάν

08.09.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Λίγα 24ωρα πριν τη συμπλήρωση 20 ετών από την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν που τους καταζητούσαν οι Αμερικανοί, έγιναν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 20 χρόνια από την θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, προσήχθησαν στο στρατοδικείο του Γκουαντάναμο ο Χαλίντ Σεϊκ Μοχάμεντ που φέρεται ως ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης και τέσσερα ακόμη μέλη της Αλ Κάιντα.

Ο Μοχάμεντ κατηγορείται ότι με εντολές του Οσάμα Μπιν Λάντεν οργάνωσε τις επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα στο Αφγανιστάν, κάποιοι άλλοι καταζητούμενοι από τους Αμερικανούς για τρομοκρατία γίνονταν υπουργοί. Είναι μέλη των Ταλιμπάν που είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τον Μπιν Λάντεν, με αποτέλεσμα την αμερικανική εισβολή.

«Δόξα τω Θεώ, η χώρα μας ανέκτησε την ελευθερία της από τους κατακτητές. Όλες οι αιτίες του πολέμου έχουν εξαλειφθεί», σημειώνει ο Ζαμπιχουλάχ Κουτζαχίντ, εκπρόσωπος Ταλιμπάν.

Ο μουλάς Ακχούντ, προ εικοσαετίας υπουργός των Ταλιμπάν, έγινε τώρα πρωθυπουργός του ισλαμικού εμιράτου. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο μουλάς Μπαραντάρ που είχε υπογράψει με τους Αμερικανούς τη συμφωνία αποχώρησής τους και υποδέχθηκε πρόσφατα τον αρχηγό της CIA στην Καμπούλ.

Ο μουλάς Χακάνι, καταζητούμενος από το FBI έγινε υπουργός Εσωτερικών. Ο γιος του μουλά Ομάρ, ιδρυτή των Ταλιμπάν, ορίστηκε υπουργός Άμυνας.

Σε υψηλά κλιμάκια είναι και 5 πρώην έγκλειστοι του Γκουαντάναμο που είχαν απελευθερωθεί από τους Αμερικανούς το 2014 σε ανταλλαγή κρατουμένων.

Άρχισε η δίκη για το μακελειό στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία άρχισε σήμερα η δίκη των συλληφθέντων για το αιματοκύλισμα στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

130 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις έξω από το Σταντ ντε Φρανς, καφέ, εστιατόρια και τον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μοναδικός επιζών του αρχικού τρομοκρατικού πυρήνα, δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/09/2021