Κόσμος

Μαυροβούνιο – Σοβαρά επεισόδια στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη

05.09.2021 | 22:13 Eνσωμάτωση

Ασύλληπτες σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά την τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη της σερβικής εκκλησίας, όπου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους για να εμποδίσουν την τελετή με αποτέλεσμα πατριάρχης και μητροπολίτης να μεταφερθούν στον τόπο της τελετής με ελικόπτερο.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε κοντά στο μοναστήρι της πόλης Τσέτινιε και ο πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος και ο μελλοντικός μητροπολίτης του Μαυροβουνίου Ιωαννίκιος προχώρησαν περικυκλωμένοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό.

Μετά την τελετή της ενθρόνισης, επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.

«Ο Πατριάρχης και ο μητροπολίτης έφτασαν εδώ και πάλι με ελικόπτερο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όσων που συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες. Από χθες η πόλη ήταν μπλοκαρισμένη. Υπήρχαν οδοφράγματα σε κάθε είσοδο της» ανέφερε η σερβική τηλεόραση.

Τα οδοφράγματα έστησαν εκατοντάδες Μαυροβούνιοι, που διαφωνούν με το γεγονός ότι η εκκλησία της χώρας τους εξακολουθεί να υπάγεται στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και η χώρα έχει διαχωριστεί από τη Σερβία από το 2006.

Είχε προηγηθεί διαδήλωση κατά την οποία η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα. Εκείνοι απάντησαν με πέτρες κι μπουκάλια.

Πέρασαν τη νύχτα στα οδοφράγματα και το πρωί έβαλαν φωτιές, αναγκάζοντας τις αρχές να μεταφέρουν τους κληρικούς με ελικόπτερο.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν το Βελιγράδι ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου μέσω της εκκλησίας.

Τις διαμαρτυρίες τους στηρίζει ο πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς, που ηγείται της χώρας συνεχώς από το 1991.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/09/2021