Πολιτισμός

Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη – Δέος και βαθιά συγκίνηση για τον δάσκαλο και εμπνευστή τους

03.09.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Ο Μίκης Θεοδωράκης ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων και ο κόσμος της μουσικής τον αποχαιρετά με σεβασμό και ανυπόκριτο θαυμασμό.

Σημάδεψε με το έργο του γενιές καλλιτεχνών. Διηύθυνε εκατοντάδες μουσικούς και τους έκανε κοινωνούς της μουσικής του!

Από χθες ο παγκόσμιος πολιτισμός είναι φτωχότερος και οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον μεγάλο Έλληνα, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Οι ιστορίες πολλές, όπως και οι περιπέτειες. Η Μαρία Φαραντούρη θυμάται και μοιράζεται ιστορικές και αξέχαστες στιγμές που έζησε με τον Μίκη Θεοδωράκη.

«Όταν κηρυχθήκε η δικτατορία λαβαίνω ενα μήνυμα μεσα σε ενα κουτάκι απο τσιχλες που μου έλεγε να πάρω μουσικους και να φυγω να συνεχίσω στο εξωτερικό μην φοβηθείτε αυτοι φοβούνται τα τραγούδια μας» σημείωσε η Μαρία Φαραντούρη.

Ενώ δεν ξεχνά τον στίχο που ο ίδιος ο Μίκης είχε αναδείξει ως δικό του σύνθημα: «Δεν ορφάνεψα μόνο εγώ ορφάνεψε όλη η Ελλαδα ομως οταν μιλαμε για μύθους οι μύθοι δεν πεθαίνουνε πότε».

Ο Λάκης Καρνέζης, ένας από τους δύο μουσικούς που επί χρόνια έπαιζε μπουζούκι στις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη, περιγράφει το πως έβλεπε τον μεγάλο καλλιτέχνη την ώρα που διηύθυνε

«Κάναμε τρεις ώρες συναυλία και έλεγα “πως αντέχει με τόσο βάρος”, αλλά…» τόνισε.

Το δέος που προκαλούσε στους καλλιτέχνες ανεπανάληπτο. Ο Κώστας Μακεδόνας μιλά για την ικανότητα του Μίκη Θεοδωράκη να κάνει τους καλλιτέχνες να δίνουν τις καλύτερες ερμηνείες τους.

«Είναι ο τρόπος που διεύθυνε πάνω στην σκηνή, ο τρόπος που σου έπαιρνε το τραγούδι επί της ουσίας και σε έβαζε να κάνεις τις καλύτερε σου ερμηνείες. Ήταν ευκαιρία να βρεθώ κοντά του και όταν βρίσκεσαι κοντά σε τόσο μεγάλες προσωπικότητες, τόσο σημαντικούς ανθρώπους προσπαθείς να κερδίσεις την κάθε λέξη την κάθε συλλαβή από αυτό που θα σου πούνε» υπογράμμισε ο Κώστας Μακεδόνας.

O Δημήτρης Μπάσης μίλησε για τα συναισθήματά του όταν αντίκρισε πρώτη φορά τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.

«Σε μία συναυλία που έγινε προς τιμήν του, στο Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης στη Σάμου ήρθε στο παρασκήνιο να συγχαρεί όλους τους συντελεστές και τότε μου είπε ότι έχεις πολύ καλή λαϊκή φωνή και θα ήθελα καποια στιγμή να τραγουδήσεις το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού. Με κάλεσε όντως μετά απο κάποιους μήνες στο σπίτι του μπήκαμε στο στούντιο είχα πολυ άγχος και αγωνία και με μια γλύκα και στοργή με περιέθαλψε ο Μίκης και μου είπε “μην έχεις άγχος ξέρω οτι αγχώνεσαι τραγούδα μικρέ” και γω θα πάρω απο σένα τις καλύτερες σου στιγμές» πρόσθεσε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να έφυγε από τη ζωή ωστόσο η μουσική του έχει περάσει προ πολλού στην αιωνιότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/09/2021