Τελικά από επιλογή επιδιωκόμενης συναίνεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η περίπτωση του Βαγγέλη Αποστολάκη εξελίχθηκε σε μεγάλο φιάσκο αυτού του ανασχηματισμού, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να ξεκινούν έναν νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ενα φιάσκο που τελικά κάλυψε τον επικοινωνιακό «θόρυβο» που συνήθως προκαλούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση.
Η υπόθεση Αποστολάκη πλήγωσε τους πάντες.
- Την κυβέρνηση που έχασε το momentum του ανασχηματισμού και όλη η συζήτηση στρέφεται στον παρ’ ολίγον υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, το Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να βρει νέο πρόσωπο για να γίνει υπουργός καθώς τώρα τα καθήκοντα ανέλαβε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
- Την αξιωματική αντιπολίτευση που εμφανίστηκε να πιέζει ένα στέλεχός της και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου εμφανίστηκε από τη μια να χαρακτηρίζει τον κ. Αποστολάκη «αποστάτη», κι από την άλλη, μόλις ακύρωσε την υπουργοποίησή του, για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε «άξιο στέλεχος». Και που την ώρα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλούσε για συναίνεση και έναν διαφορετικό πρόσωπο, ναρκοθέτησε τις όποιες προσπάθειες έγιναν.
- Και τον ίδιο τον κ. Αποστολάκη βεβαίως που έκλεισε τις πόρτες και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ κι εμφανίζεται να κάνει συναλλαγές για το αν θα γίνει υπουργός ή αναπληρωτής. Τον ίδιο τον πρώην αρχηγό του ελληνικού στρατεύματος που δείχνει ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τη ΝΔ, είχε αποδεχθεί την πρόταση, αλλά υπέκυψε, ποιος ξέρει σε ποιους ή ποιον τον πίεσαν.
Η αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έχει εκατέρωθεν ανταλλαγές βαρύτατων και σκληρών χαρακτηρισμών για «αποστασίες», «εξαγορές», «απειλές», «εκβιασμούς», «απατεώνες» κλπ.
Και όμως όλα είχαν ξεκινήσει εντελώς διαφορετικά όταν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι «χρειάζεται πολιτική συνεννόηση» και όχι μόνο είχε αρνηθεί να σηκώσει τους τόνους αλλά είχε προχωρήσει και σε προτάσεις που βεβαίως δεν έφτασαν μέχρι του σημείου ενός υπουργού κοινής αποδοχής όπως με την περίπτωση της κας Λινού ωστόσο δεν υπολείπονταν ως προς την πολιτική ουσία καθώς και από το βήμα της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα είχε καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάσουν από κοινού την οργανωτική και επιχειρησιακή δομή της Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα η πρόταση που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να μετατραπεί η Πολιτική Προστασία σε ανεξάρτητη αρχή. Αν και κατά πολλούς οι προτάσεις για συναίνεση ήταν προσχηματικές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις δεν έπαυαν να δημιουργούν ένα κλίμα.
Παρόλα αυτά η ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστολάκη ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας στις 11 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου αποτέλεσε έκπληξη μεγατόνων με δεδομένο ότι ο κ. Αποστολάκης διετέλεσε υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει πολιτικά στο χώρο αυτό έχοντας πολύ καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ούτε δύο ώρες ωστόσο δεν κράτησε η υπουργοποίησή του αντί να κατευθυνθεί προς το προεδρικό μέγαρο για να ορκιστεί ο Βαγγέλης Αποστολάκης με δήλωσή του έκανε γνωστή την υπαναχώρησή του και αρνιόταν την πρόταση Μητσοτάκη.
«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» ανέφερε στη δήλωσή του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
Τι έγινε τελικά; Ενα κουβάρι στο οποίο μπλέχτηκε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και που κανείς δεν ξέρει τελικά τι έγινε, ποιος «πούλησε» ποιον, ποιοι παρενέβησαν και δεν υπουργοποιήθηκε.
Πώς φτάσαμε στο αδιέξοδο
Τι είχε μεσολαβήσει; Καταρχήν υπήρξε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ που ευθέως κατηγορούσε τον Ευάγγελο Αποστολάκη για αποστασία και άφηνε υπόνοιες για εξαγορά του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός και ακούστηκε το όνομα του Βαγγέλη Αποστολάκη υπήρξε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε έξαλλη κατάσταση όπως λένε οι ίδιες πηγές του επανέλαβε ότι η αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκης δεν σημαίνει συναίνεση αλλά αποστασία.
Σύμφωνα δε, με την Κουμουνδούρου η επικοινωνία του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου έγινε λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
Από την πλευρά του το μέγαρο Μαξίμου μέσω πηγών επισημαίνει με νόημα ότι ήταν πολύ καλό το κλίμα μεταξύ των δύο συνεργατών των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωινή επικοινωνία τους.
«Ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης» ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του για τον ανασχηματισμό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος εδώ και πολλές ώρες για την επικείμενη υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη καθώς όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης μέσω του κ. Νικηφοράκη (ανήκει στο στενό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη) να αναλάβει στη θέση του κ. Χαραδαλιά.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς.
Στο πλαίσιο αυτό η Κουμουνδούρου άφησε σοβαρές υπόνοιες για την εντιμότητα του κ. Αποστολάκη, επισημαίνοντας ότι «προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».
Μετά τη δήλωση-βόμβα του Βαγγέλη Αποστολάκη που γνωστοποιούσε την υπαναχώρησή του και την άρνηση να δεχτεί να γίνει υπουργός ο ΣΥΡΙΖΑ «μάζεψε» τους αρχικούς χαρακτηρισμούς και μίλησε για απόπειρα παγίδευσης του κ. Αποστολάκη από τον κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ιστορικό φιάσκο παγκοσμίων διαστάσεων τον ανασχηματισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νεότερη ανακοίνωσή του ανέφερε ότι, «όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».
Στη συνέχεια το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην αντεπίθεση εκθέτοντας τον Βαγγέλη Αποστολάκη και αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις είχαν γίνει εδώ και αρκετές μέρες μεταξύ του τριγώνου του μεγάρου Μαξίμου, του Βαγγέλη Αποστολάκη και της Κουμουνδούρου μέσω του παραλίγο υπουργού Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:
«Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες (σ.σ. Δευτέρα 30 Αυγούστου), άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά».
Όπως αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στις πρώτες επικοινωνίες με τον κύριο Αποστολάκη η πρόταση ήταν να γίνει αναπληρωτής, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός κάτι που ο πρωθυπουργός έκανε δεκτό αναγνωρίζοντας ότι είναι πρόσωπο που έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν θα ήταν σωστό να μείνει αναπληρωτής.
Χθες βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κύριο Αποστολάκη στην οποία υπήρχε απόλυτη συμφωνία και συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο και το χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας, επιμένουν οι πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Θα τα δώσω όλα, σε ευχαριστώ για την τιμή», φέρεται να είπε ο κ. Αποστολάκης στον πρωθυπουργό σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του», τόνισε στη δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο Βαγγέλης Αποστολάκης δεχόταν συγχαρητήρια και ευχαριστούμε όσους τον καλούσαν στο τηλέφωνο. «Τι μεσολάβησε το είπε ο ίδιος ο Αποστολάκης, ότι δεν πήρε την έγκριση του Τσίπρα» επισημαίνει η ίδια κυβερνητική πηγή.
«Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σχολίασε:
«Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.
»Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του».
Μάλιστα κυβερνητική πηγή άφησε υπονοούμενα αντίστοιχης οξύτητας με αυτά της πρώτης ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του κ. Αποστολάκη.
«Γιατί ο κ. Αποστολάκης έκανε πίσω; Από πού τον κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτιόταν κυβερνητική πηγή.
Νέος γύρος
Η αντιπαράθεση δεν τέλειωσε εδώ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με νέες διαρροές όπου αναφέρει:
Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ λίγος για τη θέση ευθύνης που υπηρετεί αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά ο τόπος.
Το μοναδικό που τον απασχόλησε μετά από έναν ανασχηματισμό που γίνεται πάνω στα αποκαΐδια των 1,3 εκ στρεμμάτων καμένης γης και στις πάνω από 2.000 ολοσχερώς κατεστραμμένες οικίες, δεν ήταν η ανάγκη παραδοχής των λαθών και της παταγώδους αποτυχίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, αλλά οι εντυπώσεις, η επικοινωνία και η άθλια μικροκομματική εκμετάλλευση.
Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε.
Λίγες μέρες πριν άλλωστε στη Βουλή είχε αυτή τη δυνατότητα. Αντί να ζητήσει τη συνδρομή κομμάτων και της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επέλεξε να δηλώσει ότι όλα έγιναν καλώς και για άλλη μία φορά την τυμβωρυχία.
Ακολούθως προσπάθησε να παγιδεύσει τον κο Αποστολάκη, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής.
Αλλά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του κ. Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κου Τσίπρα και της κας Γενηματά, για την υπουργοποίησή του.
Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κο Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής.
Επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κο Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.
Αυτή είναι η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη τόσο για την μίνιμουμ συνεννόηση όσο και για την κλιματική κρίση. Επιχείρησε να εξαπατήσει με στόχο όχι να δημιουργήσει μια νέα δομή με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και επιστημόνων, αλλά με προφανή στόχο να βγει από τη δύσκολη θέση της μεγάλης αποτυχίας του στη διαχείριση των πυρκαγιών και να δώσει την εντύπωση μιας ηχηρής πολιτικής «μεταγραφής» με όρους ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής, η οποία βασιζόταν σε προσφορά θέσεων στο κυβερνητικό σχήμα.
Τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω, είναι ότι μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να αποδεχθεί την πρόταση υπουργοποίησής του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ακυρώσει τη νέα δομή με την ίδρυση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και να αφήσει την πολιτική προστασία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το ενδιαφέρον του για θεσμικές και δομικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική κρίση εξαντλήθηκε όταν «κάηκε» η προσπάθεια διεμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον τρόπο αυτό, ο κος Μητσοτάκης έκοψε και κάθε γέφυρα συνεννόησης που είχε την υποχρέωση τούτες τις κρίσιμες ώρες να χτίσει με τα πολιτικά κόμματα.
Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης στην οποία με συνειδητή επιλογή οδηγεί τόσο τη ελληνική κοινωνία όσο και το πολιτικό σκηνικό.
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα «άξιο στέλεχος» που παγιδεύτηκε. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και «συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις», επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει.
Με βάση όλα αυτά η κυβέρνηση «κατάφερε» να επισκιάσει έναν ανασχηματισμό «επανεκκίνησης» με το φιάσκο του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεωρίζεται ανάμεσα στη συναίνεση και τη σκληρή γραμμή και ο κ. Αποστολάκης να δέχεται πυρά και από τους δύο κατά του ηθικού του αναστήματος είτε γιατί δέχτηκε τη θέση του υπουργού, είτε επειδή την αρνήθηκε.