Κόσμος

Αφγανιστάν – Παζάρι Ταλιμπάν με Δυτικούς, Τουρκία και Κατάρ για την επόμενη ημέρα

29.08.2021 | 13:16 Eνσωμάτωση

117.000 ξένοι και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί, απομένουν μερικές χιλιάδες μέσα στο αεροδρόμιο ενώ μειώνεται σταδιακά και η δύναμη των Αμερικανών στρατιωτών, κάτω από 4.000 χθες το απόγευμα.

Οι Αμερικανοί λένε ότι το ξημέρωμα της Τετάρτης 1 Σεπτεμβρίου θα έχουν τελειώσει όλα. Οι Ταλιμπάν λένε ότι θέλουν μια ομαλή παράδοση του αεροδρομίου και καλούν ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, να διατηρήσουν διπλωματικές επαφές. Ερώτημα αν θα παραμείνει στην Καμπούλ, στο αεροδρόμιο μια μικρή διπλωματική αποστολή ΗΠΑ. Διαπραγματεύσεις με Τουρκία -Κατάρ, οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνία συνεργασίας με αυτούς για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Καταγγέλλεται ότι χιλιάδες μηνύματα, δραματικές εκκλήσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση, από πολίτες, ΜΚΟ και πολιτικούς δεν ανοίχτηκαν καν από τις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες παρά τις ανάλογες συστάσεις του υπουργείου εξωτερικών.

Μέσα στην Καμπούλ σποραδικά πυρά, εκατοντάδες αψήφισαν τους Ταλιμπάν, διαδήλωσαν απαιτώντας τα λεφτά τους από τις τράπεζες, οι περισσότερες κλειστές. Μαρτυρίες ότι μακριά από τις κάμερες οι Ταλιμπάν ξυλοκόπησαν διαδηλωτές.

Η εισβολή στο Αφγανιστάν έγινε πριν από 20 χρόνια στη σκιά των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στόχος η ανατροπή των Ταλιμπάν που είχαν δώσει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν. 20 χρόνια μετά οι ΗΠΑ αναγκάζονται να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν για τη ασφαλή αποχώρησή τους και να πολεμήσουν μαζί τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, μια μικρότερη αλλά πιο εξτρεμιστική οργάνωση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/08/2021