Ελλάδα

Φωτιές – Ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά στα καμένα – Αγωνία για το αύριο

26.08.2021 | 21:20 Eνσωμάτωση

Με νωπές ακόμα τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, κάτοικοι και Πολιτεία ανιχνεύουν την επόμενη μέρα. Στη Βόρεια Εύβοια ξεκίνησαν ήδη τα αντιπλημμυρικά, ενώ καταστρώνεται πρόγραμμα απασχόλησης και οικονομικής ενίσχυσης των ρητινοκαλλιεργητών της περιοχής.

Βαρυμπόμπη 3 Αυγούστου. Τεράστιες φλόγες καίνε τα πεύκα και πλησιάζουν απειλητικά το Τατοι club.  Η μέρα γίνεται νύχτα. Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη. Σε λίγα δευτερόλεπτα χάνεται το πράσινο.

Στο συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιοποίησε η επιχείρηση, φαίνεται πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η πυρκαγιά. Δύο υπάλληλοι τρέχουν και με έναν πυροσβεστήρα προσπαθούν να σβήσουν έναν θάμνο. Όλα έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα. Οι εγκαταστάσεις, ο κήπος με την πισίνα.

Άρχισαν τα αντιπλημμυρικά έργα

Με γοργούς ρυθμούς ξεκίνησε η αντιπλημμυρική θωράκιση της Βόρειας Εύβοιας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και μελέτη, ενώ συνεχίζονται και τα έργα υλοτομίας προκειμένου να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία και να προχωρήσουν οι αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις.

Οι κάτοικοι ζητούν να συμμετέχουν στις εργασίες καθώς, όχι μόνο γνωρίζουν το δάσος, αλλά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το μεγαλύτερο ποσοστό έχει μείνει άνεργο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι ντόπιοι δασεργάτες και ρητινοκαλλιεργητές θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο αποκατάστασης και αναδάσωσης στη Βόρεια Εύβοια.

Αγωνία για το αύριο

Την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές εξέφρασαν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη επίσκεψή της στην περιοχή.

«Είναι χρέος της πολιτείας να στηρίξει αμέριστα την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και τους κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και όλων των περιοχών της χώρας μας που δοκιμάστηκαν στην πύρινη λαίλαπα», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτείων, Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εκτιμώ τον ηγετικό σας ρόλο και το πως ανταποκριθήκατε στην πρόκληση των πυρκαγιών και αντιλαμβάνομαι πως, με την εξαίρεση ενός πυροσβέστη που δυστυχώς έχασε τη ζωή του, σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Κατανοώ ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό».

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/08/2021