Κόσμος

Αφγανιστάν – Μεγάλος ο κίνδυνος επίθεσης τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο, λένε οι Νατοϊκοί

26.08.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Γι άμεση απειλή επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνουν λόγο οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, καθώς φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση.

Συγκεκριμένα, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 2016 με βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ. Το Ισλμικό Κρατος του Κορασάν είναι αντίπαλος των Ταλιμπάν. Η πιο πρόσφατη μεγάλη επίθεση ήταν σε σχολείο για κορίτσια στην Καμπούλ τον περασμένο Μάιο, με 70 νεκρούς και 160 τραυματίες.

Οι εκτιμήσεις για τη δύναμη του κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες πολεμιστές, ανάμεσα τους παιδιά που στέλνονται να ανατιναχτούν ανάμεσα στον κόσμο. Μια τέτοια επίθεση φοβούνται οι Αμερικανοί, ενώ στα σενάρια περιλαμβάνονται ανατίναξη αυτοκινήτου γεμάτο εκρηκτικά, ακόμα και πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπλάνου.

Βρετανία – Αντιδράσεις για την επιχείρηση «Κιβωτός»

Περίπου 10.000 άνθρωποι περιμένουν μέσα στο αεροδρόμιο για να φύγουν, ενώ έχουν απομακρυνθεί πάνω από 82.000 Την κατάσταση περιπλέκει μια ιδιαίτερη επιχείρηση διάσωσης για ανθρώπου και ζώα.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρώην πεζοναύτης Πολ Φάρθινγκ είχε φτιάξει καταφύγιο ζώων στην Καμπούλ και ετοίμασε μια επιχείρηση διάσωσης με την ονομασία Κιβωτός, για ανθρώπους και ζώα . Ναύλωσε αεροπλάνο για να πάρει τον ίδιο, τους Αφγανούς συνεργάτες, ανάμεσα τους τρεις γυναίκες κτηνιάτρους και τις οικογένειες τους συνολικά 68 ανθρώπους αλλά και 200 ζώα- 140 σκύλους και 60 γάτες.

Βγήκαν οι βίζες, όμως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είπε ότι προτεραιότητα είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν φιλοζωϊκές οργανώσεις. Ο υπουργός αναδιπλώθηκε λέγοντας ότι αν ο Φάρθινγκ φτάσει με τα ζώα του στο αεροδρόμιο θα μπουν και αυτά στο αεροπλάνο που ναύλωσε. Τα ζώα θα μπουν στο χώροι αποσκευών, είπε, ενώ στο αεροπλάνο θα μπουν όσο περισσότεροι Αφγανοί γίνεται. Ο υπουργός είπε ότι εξαιτίας των χειρισμών του Φάρθινγκ και των υποστηρικτών του, αποπροσανατολίζεται η επιχείρηση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/08/2021