Κόσμος

Αφγανιστάν – Εικόνες εξαθλίωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

26.08.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Ο χρόνος για την εκκένωση της Καμπούλ τελειώνει. Χιλιάδες ψυχές στοιβαγμένες ζουν για ημέρες κάτω από άθλιες συνθήκες ελπίζοντας μία πύλη να ανοίξει για να μπορέσουν να φύγουν από την χώρα.

5 ημέρες πριν από την λήξη της διορίας που Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ αποχωρούν και νατοϊκά στρατεύματα. Περίπου 400 Αμερικανοί πεζοναύτες αναχώρησαν χθες. Απομένουν 5.400 Αμερικανοί, πάνω από 1.000 Βρετανοί και εκατοντάδες άλλοι από συμμαχικές χώρες.

«Ακόμη κι αν η διορία λήγει στις 31 Αυγούστου, ο στρατός πρέπει να ξεκινήσει τις προετοιμασίες αποχώρησης, ο εκπρόσωπος των αλεξιπτωτιστών μας είπε πως και εμείς έπρεπε να φύγουμε από το σημείο που βρισκόμασταν, γιατί μόλις ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε αλλά σίγουρα σύντομα, θα πρέπει να ξεκινήσουν την διαδικασία της οριστικής εκκένωσης», είπε ο Στιούαρτ Ράμζι, ανταποκριτής δικτύου SkyNews.

Τον δρόμο της εξορίας, με κίνδυνο της ζωής τους, επιλέγουν και Αφγανοί δημοσιογράφοι. Οι δυτικοί συνάδελφοί τους, τους αποχαιρετούν δακρυσμένοι.

Το State Department αναφέρει πως πλέον στο Αφγανιστάν υπάρχουν λιγότεροι από 1.500 Αμερικανοί πολίτες. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα έχει ολοκληρώσει την εκκένωση των πολιτών της μέχρι αύριο το βράδυ. Περίπου 500 Ρώσοι έφυγαν από την χώρα παρά το γεγονός πως η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ.

Η κατάσταση είναι δραματική όμως και μακριά από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Μαζικά οι Αφγανοί πολίτες συρρέουν στις τράπεζες που μετά από δύο εβδομάδες άνοιξαν και πάλι προκειμένου να πάρουν όλες τους τις καταθέσεις υπό τον φόβο της κατάρρευσης της οικονομίας.

Η απόγνωση στέλνει χιλιάδες και στα σύνορα με το Πακιστάν. Το πέρασμα Σπιν Μπαλντάκ στο νότιο Αφγανιστάν άνοιξε και όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ελέγχονται για να μπουν στο Πακιστράνα. Την ίδια στιγμή από άλλο σημείο της συνοριογραμμής στα βόρεια, υποστηρικτές των Ταλιμπάν επιστρέφουν μαζικά από το Πακισταν στο Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/08/2021