Κόσμος

Μπλε φάλαινες εμφανίστηκαν στην Ισπανία μετά από 40 χρόνια

26.08.2021 | 13:40 Eνσωμάτωση

Έκτος συνόρων, η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγούν τα θαλάσσια πλάσματα απ άκρη σ άκρη του πλανήτη στη μετανάστευση ή τον αφανισμό. Οι αλλαγές στο οικοσύστημά τους, προκαλεί επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό.

Μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, επέστρεψαν στα ανοικτά των ατλαντικών ακτών της Ισπανίας μετά από απουσία 40 ετών. Κάθε άλλο πάρα θετική δεν είναι αυτή η επιστροφή καθώς σύμφωνα με τους είδους η υπερθέρμανση των υδάτων και η έλλειψη τροφής τις αναγκάζουν να αλλάζουν περιβάλλον.

Την ίδια ώρα στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας, περίπου 4,5 τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν στις ακτές μια μεγάλης λιμνοθάλασσας τα τελευταία 24ωρα. Ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και στη ρύπανση των υδάτων από την τοπική γεωργία. Έχει μετατραπεί πλέον σε μια πράσινη σούπα όπως την αποκαλούν.

Μια θάλασσα από μέδουσες στην Κριμαία της Ουκρανίας. Χιλιάδες ξεβράστηκαν στην ακτή μιας δημοφιλούς παραλίας, αναγκάζοντας τουρίστες και παραθεριστές να πάνε να κολυμπήσουν αλλού.

Αυτή η σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεδουσών και στη βιομάζα συνδέεται με την αυξημένη αλατότητα της θάλασσας και τη διαθεσιμότητα τροφής κατάλληλη για μέδουσες.

Επιπλέον η υπεραλίευση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη πληθυσμιακή αύξηση των μεδουσών ενώ μεγάλα κοπάδια παρατηρήθηκαν φέτος και στις ελληνικές ακτές.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/08/2021