Υγεία

Κορωνοϊός – Χιλιάδες οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – «Μαύρες τρύπες» στα νοσοκομεία

25.08.2021 | 16:52 Eνσωμάτωση

10.000 υπολογίζει η ΠΟΕΔΗΝ πως είναι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανά τη χώρα, εκ των οποίων οι 1.000 είναι γιατροί.

Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών καταγράφει η Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Χαλκιδικής που η αποχή αγγίζει το 45%, ενώ και στα Γιαννιτσά το ποσοστό ανεμβολίαστων ανέρχεται στο 30%.

Οι ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου έφταναν μέσα καλοκαιριού μέχρι και τους 600. Ωστόσο, υπό τον φόβο της αναστολής, όλο και περισσότεροι άρχισαν να κλείνουν ραντεβού. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων ανέρχεται πλέον στο 15%.

«Γύρω στα 200 άτομα είναι στο Ιπποκράτειο που είναι τεράστιο νοσοκομείο», σημειώνει ο Πέτρος Κετικίδης, πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς.

Στο ΑΧΕΠΑ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί είναι 200 από τους αρχικά 400 ενώ, 120 άτομα στο Γεννηματάς θα κρεμάσουν τις ποδιές τους από 1η Σεπτέμβρη.

700 ανεμβολίαστοι μόνο στο Ρίο

Αριθμός σοκ ανεμβολίαστων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου που ξεπερνά τους 700.

Υγειονομικοί από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα γραφεία της 6ης Υγειονομικής ΥΠΕ.

Ποσοστό άνω του 20% όμως καταγράφει και ο Άγιος Ανδρέας, με 250 ανεμβολίαστους, με τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου να τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

«Δεν θα έχουμε νοσηλευτές»

Δύσκολος προβλέπεται ο Χειμώνας για τα ήδη υποστελεχωμένα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Κιλκίς, με ανεμβολίαστους τους 100 από τους 600 εργαζομένους.

«Αυτήν την στιγμή αν και παράνομα λειτουργούμε τμήματα με μία νοσηλεύτρια το απόγευμα και 1 τα Σαββατοκύριακα. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν λείψουν οι 70 νοσηλευτές γιατί τόσοι είναι από τους 110 ανεμβολίαστους», λέει ο Αχιλλέας Καλεμκερίδης, πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς .

Παρόμοιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και το νοσοκομείο Σερρών καθώς σε 7 ημέρες θα λείψουν από τις θέσεις τους 205 εργαζόμενοι.

«Από το ιατρικό προσωπικό το ποσοστό ανεμβολίαστων είναι 5,2%. Από τους 152 συναδέλφους οι 8 δεν έχουν εμβολιαστεί. Το πρόβλημα όμως είναι στο λοιπό προσωπικό νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό που το ποσοστό των ανεμβολίαστων προσεγγίζει το 20%», σημειώνει ο Θεόφιλος Καλλινικίδης, διευθυντής Παθολογίας Νοσοκομείου Σερρών.

Στο νοσοκομείο της Δράμας οι 90 από τους συνολικά 650 εργαζομένους δηλώνουν πως θα παραμένουν ανεμβολίαστοι μέχρι τέλους ενώ, μαραθώνιο αγώνα πειθούς καταβάλλει το νοσοκομείο Μυτιλήνης για να μεταπείσει τον μοναδικό ογκολόγο του νησιού να εμβολιαστεί.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/08/2021