Κόσμος

Αφγανιστάν – Ο εφιάλτης για τις γυναίκες επέστρεψε παρά τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν

25.08.2021 | 20:19 Eνσωμάτωση

Η ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε λίγες ημέρες.

Οι εφιάλτες της προ εικοσαετίας απάνθρωπης κυριαρχίας των Ταλιμπάν, όταν τιμωρούσαν τις γυναίκες στη μέση του δρόμου, στοιχειώνουν τον θηλυκό πληθυσμό του Αφγανιστάν.

Φοβούνται πως οι ακραίοι ισλαμιστές θα τις περιορίσουν μέσα στα σπίτια και δε θα τις επιτρέψουν ούτε να εργάζονται, ούτε να μορφώνονται.

Οι Ταλιμπάν έσπευσαν να καθησυχάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη.

«Ανησυχούμε πως οι στρατιώτες μας που είναι νέοι και δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ίσως κακομεταχειριστούν τις γυναίκες. Μέχρι να έχουμε μία νέα διαδικασία, πρέπει να παραμείνουν σπίτι», λέει ο εκπρόσωπός τους.

Στην Μαζάρ ι Σαρίφ πολύ λιγότερες μαθήτριες επέστρεψαν στα σχολεία και κάποιες από αυτές δεν φοβούνται να απαιτήσουν αυτό που τους αναλογεί.

«Απαιτώ να μην υπάρχουν περιορισμοί για τις γυναίκες, οι γυναίκες να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους δωρεάν και να μπορούν να συνεχίσουν το πανεπιστήμιό τους, και επίσης, πρέπει να εγγραφούν σε πανεπιστήμια και κολέγια για να μπορέσουν να υπηρετήσουν την κοινωνία», δηλώνει μαθήτρια.

Η ποπ σταρ του Αφγανιστάν Αριάνα Σαΐντ δοκίμασε δύο φορές να διαφύγει και τελικά τα κατάφερε μετά από ένα τρομακτικό ταξίδι μέχρι το αεροδρόμιο.

«Οδηγούσαμε και περάσαμε πέντε μπλόκα των Ταλιμπάν και ένα από αυτά σταμάτησε το αυτοκίνητό μας και ήταν περίπου 11 το βράδυ και ένας από αυτούς έριξε φως μέσα στο αυτοκίνητο και είδε εμένα με ένα μικρό αγόρι και είχα καλυφθεί με χιτζάμπ, φαίνονταν μόνο τα μάτια μου και επίσης φορούσα γυαλιά. Ήταν τρομακτικά, έτρεμα εκείνη τη στιγμή, ενώ σκεφτόμουν τι θα συμβεί αν μας ζητήσει ταυτότητες και τέτοια πράγματα».

Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαϊσού Γιάρι κατάφερε να φύγει από το Αφγανιστάν και στην ερώτηση αν πλέον νιώθει ασφαλής απάντησε.

«Ασφάλεια στο πλαίσιο της φυσικής κατάστασης, ναι, βγήκα από το Αφγανιστάν, αλλά ψυχικά δεν νιώθω ασφαλής ακόμα. Η οικογένειά μου είναι ακόμη στο Αφγανιστάν, δεν μπόρεσα να τους βγάλω. Προσωπικά ακόμα έχω εφιάλτες τις νύχτες και δεν κοιμάμαι καλά».

Το αληθινό πρόσωπο των Ταλιμπάν θα αποκαλυφθεί μετά την 31η Αυγούστου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/08/2021