Κόσμος

Αφγανιστάν – Προπαγάνδα των Ταλιμπάν στο διαδίκτυο – Χλευάζουν τους Αμερικανούς

22.08.2021 | 22:35 Eνσωμάτωση

Με ισλαμικά λάβαρα στα χέρια και οπλισμένοι σαν αστακοί με τα πλέον σύγχρονα αμερικανικά όπλα, οι Ταλιμπάν κάνουν ασκήσεις προπαγάνδας, καθώς η σκηνοθεσία του βίντεο μεταφέρει ένα σαφές ειρωνικό μήνυμα, μιμούμενη μια νίκη των Αμερικανών στον Β' ΠΠ. Οι επίλεκτες δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι σκληρότεροι όλων, πρωταγωνιστούν σε βίντεο ψυχολογικού πολέμου, προμήνυμα για τα όσα θα ακολουθήσουν στο Αφγανιστάν.

Μετά τη επίδειξης δύναμης με τον αμερικανικό οπλισμό στα χέρια τους οι Ταλιμπάν ανεβάζουν ρυθμούς στον πόλεμο της προπαγάνδας. Στη φωτογραφία από μια βουνοκορφή του Αφγανιστάν, πολεμιστές Ταλιμπάν φορώντας αμερικανικές στρατιωτικές στολές και φέροντας αμερικανικό οπλισμό, υψώνουν το λάβαρο του Ισλαμικού Εμιράτου.

Αναπαριστούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπου οι Αμερικανοί πεζοναύτες υψώνουν τη σημαία τους στην Ιβο Τζίμα, το νησί που κατέλαβαν μετά από αιματηρή μάχη με τους Ιάπωνες. Η προκλητική αναπαράσταση και σύγκριση δυο τελείως διαφορετικών γεγονότων, συνοδεύεται από άλλες φωτογραφίες και βίντεο με τη δράση πολεμιστών που ανήκουν στο επίλεκτο τάγμα Μπάντρι 313 των Ταλιμπάν, το οποίο έχει αναπτυχθεί τώρα στην Καμπούλ, μαζί με λιγότερο οργανωμένες μονάδες.

«Λέμε στον κόσμο να ανοίξει τα μαγαζιά του, να έλθει στο παζάρι, να κάνει τις δουλειές του. Εμείς είμαστε ο στρατός τους, θα φροντίσουμε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.»

Το επίλεκτο τάγμα Μπαντρι 313 πήρε την ονομασία του από την πρώτη μεγάλη μάχη των πιστών του Μωάμεθ στην κοιλάδα Μπαντρ, εναντίον του στρατού της Μέκκας το 624 μ.Χ.

Σύμφωνα με το Κοράνι και την μουσουλμανική παράδοση οι 313 πιστοί ακόλουθοι του Μωάμεθ νίκησαν πολλαπλάσιους αντιπάλους με παρέμβαση του Αλλάχ.

Οι άνδρες της συγκεκριμένης μονάδας εκπαιδεύονται σαν κομάντο και είναι εξοπλισμένοι με τελευταίου τύπου αμερικανικό οπλισμό, από τα λάφυρα παλαιότερων συγκρούσεων με Αφγανούς και νατοϊκούς. Λάφυρα που έγιναν ακόμα περισσότερα και πολυτιμότερα μετά την παράδοση του αφγανικού στρατού. Από ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μέχρι βαρύ πυροβολικό, όπλα μεγάλης ακρίβειας και εξοπλισμό για νυχτερινές επιχειρήσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν, με το επιχείρημα ότι οι Ταλιμπάν δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους πιλότους, ούτε τεχνικούς.

«Θα είναι δύσκολο να τα χειριστούν και να τα συντηρήσουν.»

Όμως άλλοι αναλυτές λένε ότι οι Ταλιμπάν μπορούν να εξαναγκάσουν αιχμαλώτους να πιλοτάρουν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Επίσης είναι διάχυτος ο φόβος ότι ένα μέρος από τον προηγμένο εξοπλισμό θα καταλήξει σε χέρια φανατικών εκτός Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/08/2021