Ελλάδα

Βίλια – Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πύρινο μέτωπο που καίει για τέταρτη μέρα

19.08.2021 | 13:11 Eνσωμάτωση

Βιβλικές εικόνες καταγράφονται στην καταστροφική φωτιά στα Βίλια. Ένας στρόβιλος φωτιάς σηκώνει ψηλά και πετά προς την πλευρά των πυροσβεστών έναν κορμό δέντρου.

Οι πυροσβέστες, που καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς, κοιτούν την πορεία του κορμού που κατευθύνεται προς το μέρος τους και προσπαθούν να προστατευθούν.

Τιτάνια μάχη δίνουν για τέταρτη ημέρα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά στα Βίλια ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην φτάσουν οι φλόγες στους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα με τις ενεργές εστίες να εκτείνονται σε μία περίμετρο πολλών χιλιομέτρων.

Τα εναέρια μέσα στην περιοχή έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν επτά ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη.

Όλο το βράδυ η πύρινη λαίλαπα συνέχισε να καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους ενώ έγινε σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων από τους οικισμού με διάσπαρτα σπίτια και κοντά στο δάσος όπως η Αγία Παρασκευή, το Καραούλι και η Θέα.

Πώς άρχισε η φωτιά

Χθες οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα Βίλια. Πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές έδωσαν μία τιτάνια και πολύωρη μάχη.

Αποκαλυπτικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, αποκαλύπτει ότι η φωτιά στα Βίλια άρχισε πριν από τρία 24ώρα από μία μικρή εστία.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που ανέβασε τα βίντεο, λέει ότι στην αρχή η φωτιά ήταν μικρή, που «νόμιζες ότι κάποιος ψήνει» ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων οι προσπάθειες να σβήσει έπεσαν στο κενό.

Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής στα Βίλια, είναι τεράστια καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί, ενώ γίνεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Ενισχύονται τα εναέρια μέσα

Από τα ενεργά μέτωπα εκείνο που προβληματίζει είναι αυτό που καίει στη χαράδρα στη θέση Καραούλι. Στο σημείο επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα.

Οι άνεμοι ενισχύονται στην περιοχή, καθιστώντας δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Από εναέρια μέσα επιχειρούν 14 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη μαζί με το Beriev.

«Η φωτιά διευρύνθηκε και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς έκαψε 70.000 στρέμματα. Πρόκειται για παρθένο δάσος και η προσπάθεια θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν νομίζω ότι θα τελειώσουμε σήμερα», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021