Κόσμος

Μπάιντεν – Θα παραμείνουμε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι να φύγουν όλοι οι Αμερικανοί πολίτες

19.08.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Χιλιάδες άνθρωποι, ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί, έχουν ήδη απομακρυνθεί από την Καμπούλ, όμως όπως είδαμε στο ρεπορτάζ πολλοί ειναι αυτοί που ακόμα αγωνίζονται να φτάσουν το αεροδρόμιο.

Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να διατάξει την εσπευσμένη αποχώρηση και τόνισε ότι όποτε και αν γινόταν θα επικρατούσε χάος.

Το πιο σημαντικό όμως σε αυτή τη φάση είναι ότι κατέστησε σαφή την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να κρατήσουν τους στρατιώτες τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και μετά τις 31 Αυγούστου που προβλέπει η συμφωνία με τους Ταλιμπάν, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Αμερικανός πολίτης από τη χώρα.

Οι Αμερικανοί έχουν απομακρύνει 5.200 ανθρώπους, ενώ αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι στο Αφγανιστάν ήταν περίπου 15.000 όταν διατάχθηκε η αποχώρηση.

Οι Βρετανοί έχουν βγάλει ήδη 1.200 ανθρώπους (ανάμεσά τους Αφγανοί)

Οι Γερμανοί έχουν βγάλει 500, οι Ισπανοί 500, οι Τούρκοι 550, οι Γάλλοι 200…

Το ερώτημα είναι με ποιες προϋποθέσεις και συμφωνία με τους Ταλιμπάν θα παραταθεί η παραμονή των νατοϊκών, και με ποια ανταλλάγματα.

Πρακτικά οι χιλιάδες ξένοι υπήκοοι και οι Αφγανοί θα μπορούσαν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη όμηροι, ακόμα και ανθρώπινες ασπίδες, αν η κατάσταση πάρει ακόμα πιο δραματική τροπή.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021