Κόσμος

Αφγανιστάν – Χάος, πανικός & πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν

19.08.2021 | 13:16 Eνσωμάτωση

Το δράμα του Αφγανιστάν αποτυπώνεται στις εικόνες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου συρρέουν χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα και να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν. Τα βίντεο από κινητά κόβουν την ανάσα ενώ συγκλονιστικό είναι και το ρεπορτάζ του καναλιού SΚYNEWS στα μπλόκα. Όπως μεταδίδει ο Βρετανός δημοσιογράφος μερικοί γονείς πέταξαν τα παιδιά τους πάνω από τα συρματοπλέγματα, ικετεύοντας τους νατοϊκούς στρατιώτες, για να σώθούν τουλάχιστον αυτά από το καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών.

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του SKY NEWS απεικονίζει τη δυστυχία και την απελπισία χιλιάδων ανθρώπων έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Βρετανοί στρατιώτες και μαχητές Ταλιμπάν στέκονται σε απόσταση ενός μέτρου, μία απόκοσμη εικόνα που κανείς δεν περίμενε ότι θα έβλεπε.

Δουλειά τους είναι να ελέγχουν τα χαρτιά που κρατούν στα χέρια τους όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν δεν διστάζουν να πυροβολήσουν στον αέρα…

Η θέση των Βρετανών στρατιωτών είναι δύσκολη.

Αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, δεν μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο και πρέπει να στείλουν τους δυστυχισμένους ανθρώπους, οικογένειες με παιδιά, στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η Φατίμα έχει έρθει με το τετράχρονο παιδί της για να περάσει τις πύλες.

Έχει μόνο ένα χαρτί του ΟΗΕ στο οποίο χαρακτηρίζεται θύμα.

Της αρνούνται την είσοδο και απελπίζεται.

Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου μιλάει μαζί της.

– Το Αφγανιστάν είναι οι Ταλιμπάν, οι Ταλιμπάν είναι τρομοκράτες, ο άντρας μου είναι τρομοκράτης Ταλιμπάν. Να πάμε στην Αμερική, στον Καναδά, μόνο εγώ και η κόρη μου
– Δηλαδή θέλεις να πας οπουδήποτε… Σε οποιαδήποτε χώρα.
– Σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο δημοσιογράφος μιλάει με τον Βρετανό αξιωματικό που συμφωνεί να περάσει από τον έλεγχο την Φατίμα και την κόρη της. Μόλις έσωσε δύο ζωές.

Άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί.

Μία γιατρός από τη Χεράτ με την αδερφή της και τη μητέρα της δεν έχουν κανένα χαρτί που να τους επιτρέπει την είσοδο.

Κατάφεραν να περάσουν από τους Ταλιμπάν όμως τώρα έχουν κολλήσει.

Ελπίζουν… αλλά δεν έχουν ελπίδα να περάσουν.

«Δεν έχουμε αδερφό, δεν έχουμε πατέρα, ξέρετε ότι το να ζούμε εδώ είναι πολύ δύσκολο για εμάς. Ζούσαμε στη Χεράτ και φύγαμε για την Καμπούλ για να σώσουμε τη ζωή μας. Ο θείος μου είναι Ταλιμπάν. Θέλουν να μας υποχρεώσουν σε αναγκαστικό γάμο».

Βρετανός αξιωματικός εξομολογήθηκε πως το περασμένο βράδυ μητέρες έφτασαν στο σημείο να πετάξουν τα μωρά τους πάνω από το συρματόπλεγμα ενώ παρακαλούσαν τους στρατιώτες να τα βγάλουν από τη χώρα.

Πολλές γυναίκες ακινητοποιήθηκαν στα αγκαθωτά σύρματα.

Οι σπαρακτικές ιστορίες που διαδραματίζονται στο αεροδρόμιο Χαμίτ Καρζάι απλά δείχνουν την αποτυχία της Δύσης να βάλει τέλος στον εφιάλτη που λέγεται Ταλιμπάν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/08/2021