Ελλάδα

Βίλια – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη

18.08.2021 | 13:06 Eνσωμάτωση

Για τρίτο 24ωρο πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες στα Βίλια. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς... σε ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, δίνοντας ανάσα στις επίγειες δυνάμεις που προσπαθούσαν όλη νύχτα τα συγκρατήσουν την πύρινη λαίλαπα που καταστρέφει παρθένο δάσος στο Όρος Πατέρας. Πάνω από 80 χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής. Ενώ η φωτιά μπήκε στον μικρό οικισμό του Αγίου Γεωργίου και έκαψε σπίτια.

Για τρίτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στα Βίλια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής, να δίνουν μία τιτάνια και δύσκολη μάχη με τις φλόγες. Αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα ανησυχεί τα στελέχη της πυροσβεστικής το μέτωπο που καίει προς το όρος Πατέρα στο τμήμα ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Οινόη ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή για νέες αναζωπυρώσεις.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στη μεγάλη «μάχη» που δόθηκε για δεύτερη νύχτα στα Βίλια, τονίζοντας ότι πλέον το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα.

«Είναι δάσος και μάλιστα πυκνό, με μεγάλο θερμικό φορτίο και είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση».

Παραλίγο… τραγωδία

Αίσθηση προκάλεσε το ηχητικό ντοκουμέντο που αποκάλυψε στο χθεσινό κεντρικό ειδήσεων του Mega o Βασίλης Λαμπρόπουλος από το οποίο προκύπτει έλλειψη συντονισμού των εναέριων μέσων με το ρωσικό αεροσκάφος Ιλιούσιν να εμφανίζεται ξαφνικά στο σημείο της κατάσβεσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ατυχήματα.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

Στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Πέντε κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες με τους κατοίκους να μην κινδυνεύουν καθώς ο οικισμός εκκενώθηκε εγκαίρως.

Για το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο Απόστολος Σκρέκας, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ στο Mega.

«Το σχέδιο της αστυνομίας έχει διττό στόχο. Από τη μία να αποτρέψουν κάθε ενέργεια που αφορά εμπρησμό και από την άλλη να διαφυλαχτούν από το πλιάτσικο οι περιοχές που έχουν εκκενωθεί».

Η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής είναι τεράστια. Η πρώτη εκτίμηση των στελεχών της Πυροσβεστικής εφιαλτική καθώς εκτιμούν ότι στα Βίλια έχουν καεί 80.000 με 90.000 στρέμματα δάσους ωστόσο το ακριβές μέγεθος θα εκτιμηθεί όταν θα σβήσει η φωτιά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/08/2021