Κόσμος

Στο έλεος των Ταλιμπάν χιλιάδες γυναίκες στο Αφγανιστάν

18.08.2021 | 20:22 Eνσωμάτωση

Τρέμουν για τη ζωή τους και για τα παιδιά τους οι γυναίκες του Αφγανιστάν που θα πρέπει να ζήσουν πάλι κάτω από την εξουσία των Ταλιμπάν.

Η επαναφορά των μαχητών του κορανίου στην εξουσία φαίνεται πως γυρνά τη χώρα τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, με την αγωνία για την καθημερινότητα των γυναικών να μεγαλώνει.

Τότε επέβαλαν αυστηρούς κανόνες: Οι γυναίκες έπρεπε να είναι καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια, δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο και είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Η έξοδός τους από το σπίτι μπορούσε να είναι μόνο με ανδρική συνοδεία, η μεταφορά τους μπορούσε να γίνει με ειδικά λεωφορεία, ενώ τα παράθυρα των σπιτιών έπρεπε να είναι βαμμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Όσες δεν συμμορφώνονται τιμωρούντα με ξυλοδαρμό ακόμα και με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Μέσα από την Καμπούλ μια γυναίκα κρατώντας την ανωνυμία της μίλησε στο BBC για την κατάσταση που επικρατεί. «Σίγουρα θα με σκοτώσουν. Οι ταλιμπάν δεν είναι καλοί, οι ταλιμπάν σκοτώνουν, δεν έχουν αξίες, δεν πιστεύουν στο Ισλάμ» σημείωσε.

Στην αφγανική τηλεόραση ηγετικό στέλεχος των Ταλιμπάν έδωσε συνέντευξη σε γυναίκα δημοσιογράφο που φορούσε μεν μαντήλα αλλά της επέτρεψαν να έχει ακάλυπτο το πρόσωπό της, δηλαδή να μη φορά μπούργκα. Όμως η πραγματικότητα στους δρόμους και στις γειτονιές είναι πολύ διαφορετική και σκληρή λένε άλλες γυναίκες

«Κάθομαι εδώ και τους περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κάνεις να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να μας σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Που θα μπορούσα να πάω;» ανέφερε η Ζαρίφα Γκαφάρι, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αφγανιστάν από το διαμέρισμά της, στην Καμπούλ, λίγες μέρες πριν καταληφθεί η πρωτεύουσα της χώρας.

Άγνωστη παραμένει η τύχη αυτών των γυναικών που τόλμησαν να διαδηλώσουν λίγο μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην πόλη τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/08/2021