Κόσμος

Αφγανιστάν – Σφίγγει ο κλοιός των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

18.08.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Εκατοντάδες άτομα -κυρίως γυναίκες- εκλιπαρούν στα κάγκελα τους στρατιώτες να τις επιτρέψουν να μπουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που οι Ταλιμπάν ψάχνουν πόρτα-πόρτα τα σπίτια για αντικαθεστωτικούς.

«Βοήθεια, βοηθήστε με. Έρχονται οι Ταλιμπάν. Θα με πιάσουν…».  Οι σπαρακτικές κραυγές της νεαρής Αφγανής ραγίζουν καρδιές. Άγνωστο αν οι νατοϊκοί στρατιώτες κάμφθηκαν από τις ικεσίες της.

Γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ οι Ταλιμπάν διαλύουν με πυροβολισμούς το πλήθος που αγωνίζεται να φτάσει στα αεροπλάνα της σωτηρίας. Είναι πολύ αμφίβολο αν τα νέα αφεντικά της Καμπούλ θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους και θα αφήσουν να φύγουν όλοι όσοι έχουν ξένο διαβατήριο. Ποιος να ελέγξει και τι…

«Η κατάσταση είναι τεταμένη. Δε θέλω να προκαλέσω την τύχη μας. Σε αυτό το δρόμο βρίσκονται εκατοντάδες άνθρωποι που περιμένουν με απόγνωση να φύγουν από τη χώρα» σημείωσε η ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ.

Όσοι καταφέρνουν να μπουν στο αεροδρόμιο επιβιβάζονται συντεταγμένα σε μεταγωγικά με προορισμό τη Δύση, όπως λένε οι Αμερικανοί, χωρίς σκηνές σαν αυτές, της πρώτης ημέρας της φυγής.

Όμως το χάος μεγαλώνει έξω από το αεροδρόμιο. Στην τύχη τους έχουν αφεθεί πολλοί άλλοι, όπως μια συνεργάτης του ΟΗΕ, που είναι κλεισμένη στο σπίτι της, καλεί σε βοήθεια αλλά δεν παίρνει όπως λέει καμιά απάντηση.

Τρόμος και μπούργκα στην Καμπούλ

Ο τρόμος και η βία εξαπλώνονται στην πόλη, όπου επιβάλλονται οι νέοι κανόνες. Όπως η διαπόμπευση αυτού του ανθρώπου, με πίσσα στο πρόσωπο, πάνω σε καρότσα αυτοκινήτου. Ήταν κλέφτης, λένε οι βασανιστές του.

Οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις πυκνώνουν, όπως φαίνεται σε ερασιτεχνικά βίντεο που τραβούν με κίνδυνο της ζωής τους κάτοικοι της Καμπούλ.

Στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστες γυναίκες, μόνο με μπούργκα και εκείνοι που τις πωλούν κάνουν χρυσές δουλειές.

Πρώτες διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν

Σποραδικά πυρά ακούστηκαν σήμερα στην Καμπούλ, ενώ σε άλλες τρεις πόλεις έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις εναντίον των Ταλιμπάν.

Στη Τζαλαμπάντ οι φανατικοί ισλαμιστές έριξαν στο ψαχνό κατά διαδηλωτών που αψήφισαν την εξουσία τους. Σκότωσαν τρεις και τραυμάτισαν 10, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ενώ διαδηλώσεις έγιναν επίσης στις πόλεις Κχοστ και Κουνάρ από ανθρώπους που κράδαιναν σημαίες του Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/08/2021