Κόσμος

Αφγανιστάν – Εικόνες χάους και πανικού στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

18.08.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

«Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Κάποιος να με βοηθήσει… Έρχονται οι Ταλιμπάν… Θα με πιάσουν…». Οι σπαρακτικές φωνές του κοριτσιού συγκλονίζουν.

Η μικρούλα βρέθηκε στο αεροδρόμιο και ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια από τους στρατιώτες για να φύγει από τη χώρα. Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί αναρχία.

Η Δύση προσπαθεί να βάλει μία τάξη για να απεγκλωβίσει διπλωμάτες και πολιτικό προσωπικό πρεσβειών, όμως οι χιλιάδες των απελπισμένων Αφγανών που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, δημιουργεί χάος.

Το διπλωματικό προσωπικό και οι οικογένειές τους επιβιβάζονται με τάξη και ασφάλεια στο γερμανικό αεροπλάνο, συνολικά εκατό επιβάτες που λίγο μετά πέταξαν για την Γερμανία.

Κάποιοι βγάζουν και αναμνηστικές φωτογραφίες. Στον αντίποδα, ένα τεράστιο αμερικανικό μεταγωγικό αεροπλάνο επιβίβασε πάνω από 640 Αφγανούς που κατέκλυσαν τον χώρο φορτίων του ΣΙ-17 Γκλόμπμαστερ. Αυτοί δεν είχαν τον χρόνο για φωτογραφίες.

Όσο περνούν οι ώρες, οι Ταλιμπάν σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το αεροδρόμιο Χαμίτ Καρζάι και επιτρέπουν την διέλευση μόνο των ξένων υπηκόων.

Η Καμπούλ είναι γεμάτη από αφγανικής καταγωγής συνεργάτες του ΟΗΕ, όμως οι κραυγές για βοήθεια απευθύνονται εις ώτα μη ακουόντων.

-Δείχνετε πολύ φοβισμένη…
-Ακριβώς… Δεν είναι εύκολο για κάποια που δούλεψε τόσο πολύ με τον Διεθνή Οργανισμό, με πάνω από 10 χρόνια εργασίας με τον ΟΗΕ, τώρα κανείς να μην μπορεί να με βοηθήσει.

Η γυναίκα δεν έχει βγει καθόλου από το σπίτι της από τότε που οι Ταλιμπάν πήραν την Καμπούλ.

Οι ακραίοι ισλαμιστές υπόσχονται γενική αμνηστία αλλά ποιος μπορεί να τους πιστέψει;

«Δεν θέλουμε το Αφγανιστάν να γίνει πεδίο μάχης. Σήμερα τελείωσαν οι μάχες. Όποιος ήταν κατά της αντιπολίτευσης έχει γενική αμνηστία. Στην κεντρική αγορά της Καμπούλ η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ταλιμπάν».

Στους δρόμους δεν συναντάς γυναίκες, όμως υπάρχει μία επιχείρηση που κάνει χρυσές δουλειές και τις αφορά.
Ο Μοχάμεντ πουλάει μπούργκες.

-Οι δουλειές πήγαιναν καλά, όμως τώρα είναι πολύ καλύτερα. Περισσότερες πωλήσεις.
-Γιατί πιστεύεις ότι πουλάς περισσότερες μπούργκες τώρα;
-Επειδή ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν και όλες οι γυναίκες φοβούνται. Γι’ αυτό όλοι έρχονται εδώ και αγοράζουν μπούργκες.

Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός οι μισογύνηδες Ταλιμπάν να υπόσχονται ότι θα τιμούν τις γυναίκες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/08/2021