Κόσμος

Αφγανιστάν – Δραματική επιχείρηση φυγάδευσης χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ

17.08.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Με διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν στήριξε απόλυτα την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν που οδήγησε στην επέλαση των Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η "μάχη του αεροδρομίου", καθώς χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να επιβιβαστούν σε πτήση που θα τους πάρει μακριά από τη χώρα τους.

Το απόλυτο χάος.

Πάνω από 600 Αφγανοί πολίτες ανεβαίνουν τη ράμπα και στοιβάζονται στο διαμέρισμα φορτίου ενός αμερικανικού Σε-17 Γκλομπμάστερ Θρι.

Το πλήρωμα αποφασίζει να τους πάρει μαζί και τους αποβιβάζει στο Κατάρ.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να μπουν σε αεροσκάφη και να φύγουν από τη χώρα, μετά την επέλαση των Ταλιμπάν.

Από το αεροδρόμιο της Καμπούλ απογειώνονται αεροπλάνα με διπλωμάτες και πολίτες ενώ τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να κερδίσουν μία θέση προς την ελευθερία.

Άλλοτε πάλι εμποδίζουν την κίνηση των αεροπλάνων που τροχοδρομούν με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να επιβιβαστούν.

Άφωνη η παγκόσμια κοινότητα παρακολούθησε χθες τις φρικιαστικές εικόνες ανθρώπων που έπεφταν από αεροσκάφος που απογειωνόταν.

Ο Τζο Μπάιντεν έλυσε τη σιωπή του και με διάγγελμα απάντησε στις κατηγορίες για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

«Στηρίζω απόλυτα την απόφασή μου. Μετά από 20 χρόνια, έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι ποτέ δεν θα υπήρχε μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τους Ταλιμπάν με αντίποινα αν πλησιάσουν στο αεροδρόμιο.

«Καθώς πραγματοποιούμε αυτήν την αναχώρηση, το έχουμε ξεκαθαρίσει στους Ταλιμπάν: Αν επιτεθούν στο προσωπικό μας ή διαταράξουν τη λειτουργία μας, η παρουσία των ΗΠΑ θα είναι ταχεία, η απάντηση θα είναι γρήγορη και δυναμική. Υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους μας με καταστροφική δύναμη, αν χρειαστεί».

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε τα λάθη της Συμμαχίας ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην επωμισθεί μόνο η Ευρώπη το μεταναστευτικό κύμα που θα σχηματισθεί.

«Άλλωστε, βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν για σχεδόν 20 χρόνια και σε αυτό το διάστημα δεν πετύχαμε τους στόχους μας, οπότε πρέπει να ειπωθεί ότι αυτή δεν ήταν μια επιτυχημένη προσπάθεια και ναι, πρέπει να αντληθούν διδάγματα».

«Η αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν κινδυνεύει να προκαλέσει παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη. Η Γαλλία, όπως είπα, έχει και θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της όσους απειλούνται περισσότερο… Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η μόνη που θα αναλάβει τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Ταλιμπάν θέλουν να δείξουν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο που δεν θα θυμίζει σε τίποτα εκείνο προ 20ετίας που προκάλεσε την εισβολή του Δυτικού κόσμου αμέσως μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Οι εξτρεμιστές δηλώνουν πως θα κυβερνήσουν δίκαια όμως ήδη άρχισαν οι φήμες για περιπολίες θανάτου που πηγαίνουν πόρτα- πόρτα για να εντοπίσουν συνεργάτες των ξένων δυνάμεων.))

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021