Ελλάδα

Προβληματισμένοι οι Έλληνες και διεθνείς αναλυτές για την κατάσταση στο Αφγανιστάν

17.08.2021 | 13:25 Eνσωμάτωση

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι δηλώνουν οι διεθνείς και Έλληνες αναλυτές για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης θα βρεθεί και πάλι στο μάτι του κυκλώνα προειδοποιούν γεωστρατηγικοί αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα εκμεταλλευθεί τη, ευκαιρία για να ασκήσει και πάλι πίεση προς την Ευρώπη και να αποκομίσει νέα οφέλη, με την απειλή του μεταναστευτικού.

Χάος. Μια λέξη τόσο δυνατή αλλά και τόσο λίγη για να περιγράψει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος και την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Με οδηγίες του Νίκου Δένδια και τον συντονισμό του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών η ελληνική πρεσβεία στο Πακιστάν έχει σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν όσο αυτή επιχειρούσε εκεί, των οικογενειών τους και ένα ακόμα άτομο που ζήτησε να φύγει μαζί με το «ελληνικό» γκρουπ. Σύνολο 11 άτομα

«Θα επηρεάσει την Ελλάδα και άμεσα και έμμεσα. Άμεσα γιατί αναμένεται ένα νέο προσφυγικό- μεταναστευτικό κύμα το οποίο κατευθύνεται προς την Ευρώπη και θα ρθει στα ανατολικά μας σύνορα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έμμεσα γιατί δημιουργεί μια εστία αστάθειας σε μια νευραλγική περιοχή», είπε ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειo.

Στην ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη ψηφιακά, βάζουν οι MED-5 την κατάσταση στο Αφγανιστάν, με επιστολή που έστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Η Frontex έχει τεθεί σε συναγερμό.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην περιοχή. Λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν οι προσφυγικές πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι πιθανό να αυξηθούν.»

Το επίσης ανησυχητικό από αυτή την κατάσταση για την Αθήνα είναι πως η Τουρκία του Ερντογάν μπορεί να επωφεληθεί γεωστρατηγικά.

«Οι βασικοί υποστηρικτές των Ταλιμπάν ήταν το Πακιστάν με το οποίο η Τουρκία συνδέεται με ιδιαίτερη στρατηγική σχέση. Στο βαθμό που η Τουρκία έχει περάσει στο αντιδυτικό στρατόπεδο ωφελείται από αυτήν την αποτυχία της Δύσης και δημιουργούνται ευκαιρίες για τυχοδιώκτες όπως η Τουρκία του Ερντογάν», πρόσθεσε ο κ. Καιρίδης.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα πολύ πιθανό επερχόμενο προσφυγικό κύμα συνεχίζοντας τις εργασίες στον φράχτη στο Έβρο όπου την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά κα τοποθετώντας αερόστατα παρατήρησης σε Αλεξανδρούπολη και Λήμνο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021