Κόσμος

Αφγανιστάν – Εκατομμύρια γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν

17.08.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Αντιμέτωπες με σκληρή καταπίεση βρίσκονται εκατομμύρια γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά την επαναφορά στην εξουσία των φανατικών ισλαμιστών, ύστερα από 20 χρόνια. Ο φόβος έχει κυριεύσει τις γυναίκες, οι οποίες βλέπουν το μέλλον τους να σβήνει μέσα στον σκοταδισμό των Ταλιμπάν…

Επί 20 χρόνια οι Ταλιμπάν πολέμησαν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια να εκπαιδευτούν τα κορίτσια και να βγουν οι γυναίκες από το περιθώριο στο Αφγανιστάν. Η επιστροφή των φανατικών ισλαμιστών στην εξουσία ισοδυναμεί με επιστροφή στην κόλαση για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια. Θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν ακάλυπτες, χωρίς άνδρα συνοδό ή να μορφώνονται.

Η ανταποκρίτρια του CNN, υποχρεώθηκε να καλύψει το κεφάλι και το σώμα στα μαύρα.

«Ειλικρινά πίστευα ότι ποτέ δεν θα το δω αυτό. Δεκάδες μαχητές των Ταλιμπάν μπροστά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας», είπε η δημοσιογράφος του CNN Κλαρίσα Ουόρντ.

Η δημοσιογράφος είπε ότι κάποιοι από τους πολεμιστές την προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να ντυθεί … πιο σεμνά.

Εκείνες που πρόλαβαν να φύγουν θρηνούν για εκείνες που έμειναν πίσω.

«Δε μπορώ να πιστέψω ότι ο κόσμος εγκατέλειψε το Αφγανιστάν. Θα σκοτώσουν τις φίλες μας. Οι γυναίκες δεν θα έχουν πια δικαιώματα», ανέφερε μία γυναίκα.

«Ειδικά οι γυναίκες έχουν τρομοκρατηθεί για αυτό που θα αντιμετωπίσουν υπό τους Ταλιμπάν. Δεν ξέρουμε αν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπώ, όπως σπουδάστριες ρομποτικής που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Λευκό Οίκο, που τώρα τρέμουν για τη ζωή τους», είπε η Κίμπερλι Μότλεϊ, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όχι πως ήταν όλα ρόδινα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν με το προηγούμενο καθεστώς. Όμως τώρα θα είναι χειρότερα. Όσο για τις Αφγανές που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να συμβάλλουν στις αλλαγές τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

«Ήλθα στο Αφγανιστάν για να γίνω η φωνή των γυναικών που δεν έχουν φωνή. Εκείνων που ζουν στην επαρχία και κανείς δεν τις ακούει. Που έχουν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια, είναι πάμφτωχες, χωρίς μόρφωση και τα παιδιά τους πεθαίνουν από τις αρρώστιες», είοε η Μαχμπουλά Σεράζ, Αφγανή ακτιβίστρια.

Η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καρζάι που έπεσε χθες, μίλησε στο BBC μέσα από το σπίτι της στην Καμπούλ, περιμένοντας τα χειρότερα

«Ίσως υποστώ συνέπειες που δεν είχα φανταστεί. Μάλλον αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε γιατί προσπαθήσαμε να κάνουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο, ειδικά το Αφγανιστάν», είπε η πρώην υπουργός Παιδείας Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι θα επιτραπεί στα κορίτσια και στις γυναίκες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, εφόσον έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους. Για το δικαίωμα ψήφου ούτε κουβέντα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021