Κόσμος

Αφγανιστάν – Εκατομμύρια γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν

16.08.2021 | 21:23 Eνσωμάτωση

Αντιμέτωπες με σκληρή καταπίεση βρίσκονται εκατομμύρια γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά την επαναφορά στην εξουσία των φανατικών ισλαμιστών, ύστερα από 20 χρόνια.

Επί 20 χρόνια οι Ταλιμπάν πολέμησαν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια να εκπαιδευτούν τα κορίτσια και να βγουν οι γυναίκες από το περιθώριο στο Αφγανιστάν.

Η επιστροφή των φανατικών ισλαμιστών στην εξουσία ισοδυναμεί με επιστροφή στην κόλαση για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια. Θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν ακάλυπτες, χωρίς άνδρα συνοδό ή να μορφώνονται

Εκείνες που πρόλαβαν να φύγουν θρηνούν για εκείνες που έμειναν πίσω.

Ειδικά οι γυναίκες έχουν τρομοκρατηθεί για αυτό που θα αντιμετωπίσουν υπό τους Ταλιμπάν.+000158 Δεν ξέρουμε αν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση. Υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπώ, όπως σπουδάστριες ρομποτικής που επισκέφτηκαν πρόσφατα το Λευκό Οίκο, που τώρα τρέμουν για τη ζωή τους.

Όχι πως ήταν όλα ρόδινα για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν με το προηγούμενο καθεστώς. Όμως τώρα θα είναι χειρότερα. Όσο για τις Αφγανές που επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να συμβάλλουν στις αλλαγές τώρα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

«Ήλθα στο Αφγανιστάν για να γίνω η φωνή των γυναικών που δεν έχουν φωνή. Εκείνων που ζουν στην επαρχία και κανείς δεν τις ακούει. Που έχουν μεγάλη ανάγκη από βοήθεια, είναι πάμφτωχες, χωρίς μόρφωση και τα παιδιά τους πεθαίνουν από τις αρρώστιες» ανέφερε η ακτιβίστρια Μαχμπουλά Σεράζ.

Η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καρζάι που έπεσε χθες, μίλησε στο BBC μέσα από το σπίτι της στην Καμπούλ, περιμένοντας τα χειρότερα.

«Ίσως υποστώ συνέπειες που δεν είχα φανταστεί. Μάλλον αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε γιατί προσπαθήσαμε να κάνουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο, ειδικά το Αφγανιστάν» τόνισε η πρώην υπουργός Παιδείας Ρανζίνα Χαμίντι.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι θα επιτραπεί στα κορίτσια και στις γυναίκες να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, εφόσον έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους. Για το δικαίωμα ψήφου ούτε κουβέντα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/08/2021