Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αυτοψίες στα καμένα κτίρια – Fast track οι αποζημιώσεις

14.08.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που χτύπησε η πύρινη λαίλαπα τις προηγούμενες μέρες.

Πάνω από 1.511 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στις πληττόμενες περιοχές, ενώ 306 κατοικίες έχουν κριθεί ήδη ακατάλληλες για χρήση.

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ορίζει ποσό στεγαστικής συνδρομής έως 120.000 ευρώ, μικρότερο από το ποσό που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται προκαταβολές από 3.000-14.000 ευρώ για τις κατοικίες, ενώ επιπλέον ποσό από 2.000-6.000 ευρώ προβλέπεται για την αποζημίωση της οικοσκευής.

Οι προκαταβολές θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του μήνα, εφόσον θα έχουν υποβάλλει πρωτα την αίτηση στο arogi.gov.gr.

Επιπλέον προβλέπεται τριετής απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για κατοικίες ακατάλληλες ή επικίνδυνες προς χρήση.

Ειδικά μέτρα υπάρχουν και για την προστασία των θέσεων εργασίας στους δύο δήμους της Εύβοιας. Δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να θέτουν σε τρίμηνη αναστολή ακόμη και το σύνολο του προσωπικού τους, ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν για το διάστημα αυτό 534 ευρώ/μηνιαίως.

Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη θα έχει την πρώτη επαφή με τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ομάδας για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας Σταύρο Μπένο, ώστε να μπει σε εφαρμογή το μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας της περιοχής.

«Δέχθηκα αμέσως την πρόταση του πρωθυπουργού διότι τίθεται θέμα εθνικού χρέους, έχω την εμπειρία των εθνικών κρίσεων, θα βοηθήσω όπως μπορώ» σημείωσε ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής Σταύρος Μπένος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαρροπούλου επικοινώνησε με με τον κ. Σταύρο Μπένο και συζήτησαν για την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας αλλά και τα σχέδια ανάπλασης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021