Κόσμος

Αφγανιστάν – Είκοσι χρόνια μετά οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και πάλι την Κανταχάρ

14.08.2021 | 20:49 Eνσωμάτωση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν βρίσκονται μία ανάσα από την πρωτεύουσα Καμπούλ, οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου.

Είκοσι χρόνια μετά οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν το πάλαι ποτέ προπύργιο τους, την Κανταχάρ, υψώνοντας τη σημαία τους στο εμβληματικό μνημείο της πόλης.

Με την Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν έχουν πλέον υπό την κατοχή τους 17 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της χώρας έβγαλε εσπευσμένο διάγγελμα. «H αγαπημένη μας χώρα το Αφγανιστάν είναι σε σοβαρό κίνδυνο και αστάθεια εξαιτίας του πολέμου που μας επιβλήθηκε.Γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση.Θέλω να δώσω τα συλλυπητήρια μου στους μάρτυρες των δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτών» ανέφερε.

Ο εμφύλιος είναι πιο κοντά από ποτέ με τους Ταλιμπάν να βρίσκονται μία ανάσα από την Καμπούλ. Οι διπλωματικές αποστολές φεύγουν εσπευσμένα με τη βοήθεια των αμερικανικών δυνάμεων.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερσπίζεται μέχρι και αυτή την ώρα την απόφαση της για αποχώρηση αμερικανών στρατιωτών, ο βετεράνος στρατηγός της πρώτης επιχείρησης στο Αφγανιστάν κάνει λόγο για τεράστιο λάθος.

«Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση πριν μερικούς μήνες είπα ότι νιώθουμε ότι θα το μετανιώσουμε και νομίζω ότι ήδη το έχουμε. Είναι ξανά ένας εφιάλτης» υπογράμμισε.

Η βίαιη απομάκρυνση των πολιτών δημιουργεί τεράστιο κύμα ανθρωπιστικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα αλλά τη διεθνή κοινότητα

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021