Ελλάδα

Μπόκαρης – «Το δάσος πρέπει να ξαναγεννηθεί με φυσικό ή τεχνητό τρόπο»

14.08.2021 | 22:15 Eνσωμάτωση

Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας και τη δυνατότητα «επιστροφής» των χαμένων δασών μίλησε στο κεντρικό δελτίο του MEGA ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Νίκος Μπόκαρης.

Ο κ. Μπόκαρης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ζει μια δύσκολη πραγματικότητα με μεγάλες απώλειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Τώρα πρέπει να απαντήσουμε τι θα κάνουμε για την αποκατάσταση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά και τι θα κάνουμε για να αποκαταστήσουμε το φυσικό περιβάλλον, αλλά και να το προστατεύσουμε από μελλοντικούς κινδύνους» τόνισε ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΔΥ.

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα μηχανισμό δασοπροστασίας, ικανό και αποτελεσματικό, που να μπορεί να προστατεύσει προληπτικά, ώστε να έχουμε λίγες πυρκαγιές και μικρότερες ζημιές» υπογράμμισε ο κ. Μπόκαρης.

«Στη χώρα μας είναι πάρα πολύ πρόσφατος ο νόμος για την Πολιτική Προστασία, που καθορίζει τα επίπεδα συντονισμού, αλλά θα πρέπει η πολιτεία να δώσει απαντήσεις για το πως θα υπάρχει καλός συντονισμός και αποτελεσματικότητα στο δάσος που καίγεται ή στο δάσος που κινδυνεύει» πρόσθεσε ο δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, τονίζοντας ότι εκεί θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο η Δασική Υπηρεσία, που αναδιοργανώνεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Τα δάση των κωνοφόρων είναι βέβαιο ότι θα αναγεννηθούν φυσικά. Οι περισσότερες περιοχές κάηκαν για πρώτη φορά και έτσι το έδαφος θα λειτουργήσει σαν «τράπεζα σπέρματος» και με τις πρώτες βροχές θα δούμε τη φυσική αναγένησης» τόνισε ο κ. Μπόκαρης, υπογραμμίζοντας ότι οι Αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν για τις εκτάσεις που αυτή η συνθήκη δεν θα είναι εφικτή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021