Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας μέσα στις φλόγες στην Εύβοια – «Δεν θέλαμε να συμβεί αυτό που έγινε στο Μάτι»

14.08.2021 | 20:19 Eνσωμάτωση

Κάτοικοι και επιχειρηματίες στη βόρεια Εύβοια βρίσκονται σε απόγνωση. Ζητούν βοήθεια από την πολιτεία... κάνουν έκκληση στον κόσμο να επιστρέψει και να τους στηρίξει να ορθοποδήσουν.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καιγόμαστε Παναγία μου, καιγόμαστε! Χριστέ μου. Όλο, όλο φωτιά πήρε. Όλο πίσω».

Ζητούν από την Παναγία να τους βοηθήσει. Στο αποκλειστικό βίντεο ντοκουμέντο από την Αγία Άννα, μία κάτοικος της περιοχής βλέπει τη φωτιά να πλησιάζει τα σπίτια και την παραλία όπου βρίσκονται δεκάδες κάτοικοι και τουρίστες.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Η Χριστίνα Τζαφά, είναι ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο σοκ, 11 ημέρες μετά περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε. «Η κατάσταση εδώ είναι πένθιμη…και μόνο που κάηκαν τόσα σπίτια γύρω» πρόσθεσε μιλώντας στο MEGA.

Η φωτιά στην Αγία Άννα πέρασε το χωριό και έφθασε στην παραλία, ενώ στο βίντεο ντοκουμέντο ακούγονται οι κραυγές των ανθρώπων που προσπαθούσαν να σωθούν.

Μιλώντας ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η κυρία Τζαφά υπογράμμισε πως τράβηξε το βίντεο γιατί πίστευε ότι θα είναι η τελευταία φορά που καταγράφεται κάτι στην περιοχή.

«Πίστευα ότι θα πεθάνουμε, είτε από τις φλόγες, είτε από τον καπνό» σημείωσε, αναφέροντας ότι είχαν σκάψει λακούβες στην άμμο για να βρουν δροσιά και νερό, ώστε να αποφύγουν τα εγκαύματα.

«Νόμιζα ότι ήταν η τελευταία φορά που θα δούμε την παραλία και ήθελα αν πεθαίναμε να δούνε όλοι ότι δεν είχαμε καμία βοήθεια» πρόσθεσε.

«Όλοι βοηθήσαν με τον τρόπο τους και όλοι οι κάτοικοι βοήθησαν τους παραθεριστές να μπορέσουν να διασωθούν, γιατί δεν θέλαμε να συμβεί αυτό που έγινε στο Μάτι» συμπλήρωσε η Χριστίνα Τζαφά, υπογραμμίζοντας ότι ήξεραν ότι ο ένας ήθελε τη στήριξη του άλλου.

Στάχτη οι επιχειρήσεις

Η επιχείρηση του κ. Γιάννη έγινε στάχτη. Νοίκιαζε ποδήλατα στην παραλία για μία όμορφη βόλτα ανάμεσα στα πεύκα και στην παραλία. Όλα όμως παραδόθηκαν στις φλόγες. Ακόμη και οι σκελετοί των ποδηλάτων έλιωσαν.

Ο ίδιος υπόσχεται μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να την ξαναφτιάξει ακόμα καλύτερη. «Θα πρέπει να ξαναρχίσω πάλι από την αρχή. Από το μηδέν ότι κατάφερα όλα αυτά τα χρόνια…» πρόσθεσε ο Γιάννης Αμανατίδης.

«Κάηκε το σύμπαν. Αυτός ο τόπος πως θα επιβιώσει…» συμπλήρωσε μια κάτοικος.

«Είναι αποκαρδιωτικό. Λες πως ένας τέτοιος χώρος, κυριολεκτικά η φωτιά έκαψε τροχόσπιτο και το δέντρο το μισό» υπογράμμισε μια εθελόντρια.

Άδειασαν τα ξενοδοχεία

Επιχειρηματίες και ξενοδόχοι κάνουν έκκληση να επιστρέψει ο κόσμος στην βόρεια Εύβοια.

Έκκληση για στήριξη κάνουν και οι ξενοδόχοι στην Αιδηψό.  «Αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και να σκεφθείτε η φωτιά δεν έφθασε στην Αιδηψό» σημείωσε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Αιδηψού Θεόδωρος Ρουμελιώτης.

«Το δάσος μας ζούσε»

Οι ριτινοπαραγωγοί και οι μελισσοκόμοι δεν έχουν αύριο. Πεύκα χρόνων που έχουν μεγαλώσει γενιές κάηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

«Και τώρα είναι η επόμενη ημέρα πως θα ζήσουμε. Είμαστε στο έλεος του Θεού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινότητας Κρυονερίτη Γιάννης Φέρρεγος.

Ζητούν στήριξη από την πολιτεία. Βλέπουν γύρω τους πως δεν απέμεινε τίποτα. Το μέλλον τους έγινε στάχτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021